dimarts, 28 d’agost del 2012

Transparència i pocs experiments en participació

Aquest cap de setmana la CUP d'Arenys de Mar va convocar els vilatans en unes "Jornades d'Identitat i Territori", a la qual no vaig assistir i per tant desconec l'èxit de la convocatòria i el debat que s'hi va originar. Fos el que fos, s'ha d'agrair, d'entrada, la voluntat del regidor electe i el seu grup, d'acostar-se a la gent, per la dificultat que representa a l'hora de mobilitzar-nos. Ja ho he dit en alguna altra ocasió que, més que participatius som reactius, i per tant molt passius i criticons.
És veritat, però que tampoc es pot cansar la gent ni frustrar-los. Em refereixo a que quan es pren una iniciativa convé arribar al fons, amb èxit o fracàs, per culpa pròpia o dels altres, però sempre argumentant i tancant capítols, i mai deixar les coses penjades. Això no és gens fàcil i només ho sap qui ho ha provat. Els altres estan a punt per criticar-ho.
Dit això, demano per la figura de regidor/a de barri, persona electe de proximitat. Temps enrere se'n va parlar força, però no sé si ha passat a millor vida o bé està encallat. Suposo que algú me'n podrà dir alguna cosa.
Atesa la dificultat d'engrescar els vilatans a participar de la cosa pública, és important no fer experiments. No iniciar projectes sense haver-los estudiat a fons i que realment interessin als convocats, i que aquests es puguin sentir útils i, sobretot, que els resultats siguin efectius i clars, que tinguin un retorn a la ciutadania perquè es convenci que ha valgut la pena participar-hi, tant si s'ha aconseguit allò que cadascú pretenia, com no.
El nostre sistema democràtic està molt mancat de transparència, i està molt bé donar l'oportunitat a la ciutadania perquè participi en la vida pública, però atès que costa tant de convèncer la gent a que participi, seria un bon moment per treballar a fons de manera que la gestió pública sigui ben transparent. Us asseguro que molts votants preferirien saber com es cuinen les coses que poder-hi intervenir. Malauradament, com deia abans, a casa nostra no sabem què fan els nostres polítics, i per això ens trobem amb tants casos de corrupció.