divendres, 24 d’agost del 2012

La demagògia i l'incivisme a Arenys i a tot arreu

Llegia la notícia de Ràdio Arenys sobre la brutícia dels carrers i les queixes dels vilatans. També de la polseguera ocasionada per la retirada de sorra del final de la riera. Us sona suposo, oi? No és la primera vegada que ho sentim a dir. La sorra del final de la riera no està infectada, és neta. Ho és ara, i fa quatre anys també era neta, o bé llavors era bruta? Potser diem allò que ens convé cada vegada?
Aquesta falsedat, aquesta manera de comportar-nos interessadament és el que ens lleva credibilitat, i quan exercim un càrrec públic o una activitat social, veïnal o professional, com pot ser un diari o una televisió, qui hi perd és l'entitat o empresa representada, i en definitiva tota la societat.
Arenys és brut. Ho és ara i ho ha estat abans. Amb el govern actual i amb l'anterior govern. De qui és la culpa? Del govern municipal? No hi tenen res a veure els vilatans i vilatanes que no es comporten cívicament?
Qui més qui menys ha sentit a dir que no és més net qui més es renta, sinó qui no embruta. Estic d'acord que a vegades les papereres o contenidors de brossa no es buiden en la freqüència que caldria, però no penso que aquest sigui l'únic problema.
L'actual ordenança de policia i de bon govern, que data del febrer de 1984, amb algunes modificacions els anys 1992 i 2006, parla d'escombrar la vorera de davant les cases. Una pràctica gairebé extingida. No dic que ens haguem de posar a escombrar tots la vorera, encara que tampoc passaria res. Abans no existia la brigada municipal. No teníem l'excusa de dir... ja ho netejarà la brigada. Amb tot això què vull dir? que nosaltres som part de la vila i per tant corresponsables. Si no embrutem, l'ajuntament no haurà de fer tants esforços per mantenir la vila neta.
I la demagògia? entre els polítics, tanta com vulgueu. És qüestió de quedar bé, enredant els altres. Mayor Oreja criticant el ministre Jorge Fernández Díaz per haver atorgat el tercer grau al carceller de José A. Ortega Lara, quan ell la va concedir a gairebé una vintena. O qualsevol polític justificant la incompetència amb excuses de mal pagador. Només polítics? no! arreu en veureu.
Per cert, la fotografia no és Arenys. El problema és compartit. Malauradament.