dimecres, 21 de març del 2007

El jutge Doñate i el cas De Juana Chaos

Aquesta tarda he assistit a una xerrada molt interessant a càrrec del jutge Antonio Doñate, sobre el cas d'Iñaki De Juana Chaos. El títol podia ben bé ser: “De com es pot arribar a manipular la realitat”.
M’he perdut els primers cinc minuts de la xerrada, ja que he hagut d’anar a comprar a Arenys de Munt, perquè a Arenys cada dia hi ha menys botigues. Els “sardinetes” que sovint se’n reien dels de Munt, s’adonaran de com ens passen la mà per la cara. Però no era d’això que volia parlar.
Antonio Doñate ha explicat amb pels i senyals la realitat del cas d’Iñaki De Juana Chaos. Ha començat dient que la pena era d’uns 300 anys (això m’ho he perdut), però que el codi penal franquista que s’aplicava determinava una pena màxima de 30 anys, i amb possibilitat de reduir-la pel treball (cada dos dies, un dia menys).
De Juana Chaos quedava en llibertat el mes d’octubre de 2004, però els dubtes de l’Audiència Nacional, sobre la correcció del càlcul de reducció de pena (dubtes que segons Doñate no li corresponia plantejar a l’Audiència, sinó en tot cas al Tribunal sentenciador, a partir dels càlculs del jutge de vigilància penitenciària). Això va fer que s’iniciés un procés de revisió, durant el qual De Juana va publicar dos articles al diari GARA, “El escudo”, el dia 1 de desembre de 2004, i “Gallizo”, el dia 30 del mateix mes, a partir dels quals s’inicia un nou procés que el mantenia a presó per dos motius: a l’espera de la decisió sobre el compliment de la primera pena, i en presó provisional, a l’espera del judici per a la segona pena.
Es faria molt llarg continuar amb l’explicació detallada que ens ha brindat el jutge Doñate. Només us diré que a partir d’aquí ha justificat l’absoluta legalitat del procés que l’ha portat fins a l’hospital “12 de Octubre” de Madrid, i la facultat de complir la resta de la condemna, al seu domicili.
Ens ha explicat perquè la Sala de lo Penal del Tribunal Suprem, rebaixa la condemna a 12 anys, de l’Audiència Nacional, i de que hi havia jutges que fins i tot consideraven que se l’havia d’absoldre.
També ens ha mostrat una relació de reduccions de condemna a etarres, els anys que va governar el PP, com també havia passat en temps del president Felipe Gonzàlez, i dels 21 etarres que es varen alliberar per motius de salut, sense haver complert la condemna.
De la mateixa manera, ens ha parlat de l’acostament de presos al País Basc, a causa del xantatge que ETA va fer al govern del PP, per alliberar al vigilant de presons Ortega Lara.
Per acabar i no allargar-me més, ens ha deixat molt clar que la situació de De Juana Chaos no és de llibertat sinó que en aquests moments està ingressat a l'hospital, on rep controls diaris, que deriven en un informe que s’envia a la direcció de presons, i que en el moment que rebi l’alta, haurà d’anar a casa, en arrest domiciliari, amb control telemàtic de tots els seus moviments, sense poder sortir, si no és per qüestions mèdiques, sempre i quan s’autoritzi, i que haurà de seguir l’horari de treball i descans que se li dicti des de presons.
Tot això són evidències de la manipulació del PP, per desgastar el govern del PSOE, a base de mentides, per poder recuperar el govern de l’Estat.
En el col·loqui, les persones que assistien a la xerrada, la majoria més grans de seixanta anys, han manifestat la seva disconformitat amb l’actitud del PP, i demanaven desesperadament com es podia donar a conèixer la veritat de tot plegat, per contrarestar la intoxicació que fa el PP i els mitjans periodístics que li són afins.
Han sortit molts temes lligats al cas, però també al Poder Judicial, però ho deixo amb una afirmació del jutge Doñate: “el Consell General del Poder Judicial no es renova perquè el PP no vol, i ho està allargant fins que les condicions li siguin favorables per incorporar-hi els jutges que el PP vol. El CGPJ durarà fins que el PP vulgui”.
És per tot això que aprofito el meu blog per fer ressò d’aquesta flagrant estafa del PP. Un partit que desestabilitza el país, només per aconseguir un benefici propi. La gent, les persones i la seva pròpia ètica els importa un rave!

4 comentaris:

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

Doñate, compateixi o no el seu mar de fons, és un bon jutge i exerceix correctament com a tal.

Us ha temptejat el cas De Juana molt bé, segons ens esbosses. No obstant, pel què fa el punt del Consell General del Poder Judicial, afegeixo que ja van tres LO (Lleis Orgàniques) que intenten "independitzar-lo" fent-lo més plural i desmarcant-lo de les quotes partidistes. El Poder Judicial resta enrocat en les majories, siguin simples a voltes, absolutes. Moments com aquests són idonis per sentenciar l'estament judicial de l'Estat; del qual, quan el PP l'ha obtinguda, ha actuat amb una actitud preponderant del Govern vers l'ens judicial i tot l'entorn. El PP no li convé ara, però si el 2008 recupera la majoria absoluta un cas com el de Iñaki De Juana Chaos estarà en l'ordre del dia, com també les sentències absurdes i les temptatives terroristes que li cauen com a lloses al pobre Otegi.

Anònim ha dit...

Tota la raó nano!

Xavier, per què no el fitxeu per les llistes del PSC?

Anònim ha dit...

Tens raó, fitxeulo pel PSC al Maiol!!

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

Xavier, ja has vist tu, se m'estan rifant ;)! Tanmateix, em donen la raó amb el comentari que t'he deixat, almenys ja és bo.

Qui coi són aquests anònims? Que donin la cara :)!

Sincerament, parlo pels qui han deixat el tema sobre la taula, pel PSC mai de mai.

Amunt les JERC!


Una abraçada