dilluns, 5 de març del 2007

Blocs i Sociolingüística al Calisay

Aquest dissabte vaig assistir a la xerrada sobre blocs i sociolingüística, a càrrec de Pere Mayans, organitzada per ASOLC (Associació de sociolingüistes de llengua catalana) d’Arenys de Mar. L’ànima d’aquesta entitat, en Xavi Mir, conegut també com a blocaire sobiranista, va presentar el conferenciat, també blocaire, Pere Mayans. És llicenciat en filologia catalana; assessor del Departament d’Ensenyament; impulsor de la primera línia educativa de l’Alguer, “La Costura”; autor de llibres com Redescobrim els Països Catalans, CAT-llengua i societat dels Països Catalans i Redescobrir l’Alguer.

Va resultar una conferència molt amena i com aquell que no diu res, va fer afirmacions realment interessants. Permeteu-me que en destaqui una, que ja vaig comentar en el mateix acte. Lluny del discurs que escoltes pregonar de convençuts nacionalistes, sobre la bondat del govern de la Generalitat convergent, en front una situació catastrofista liderada per un president amic de Madrid, Pere Mayans va fer-nos veure que els mals auguris per a la política d’immersió a l’escola, tenen el seu inici a primers dels noranta.

Tampoc es tracta ara de quedar-nos tan contents i no moure un dit, però és hora de valorar les coses i les persones, de manera correcte, lluny de discursos intencionats, sobre bases poc fermes. Lluny de tòpics fàcils que justifiquen sovint la nostra passivitat. És hora també d'evitar caure en fanatismes estranys que no porten solucions sinó que accentuen fanatismes de signe contrari. No recordeu la famosa frase "váyase señor González" repetida insistentment?, doncs no és difícil trobar-ne ara de semblants, contra membres del nostre govern. També és cert que hi ha gent que prefereix que tot s'enfonsi, abans d'intentar col·laborar perquè ens puguem salvar. Jo sóc dels que intenten construir, encara que els companys de viatge no siguin els que jo hauria escollit.
Si el tema de la llengua us interessa, us recomano que entreu al bloc de Pere Mayans, que periòdicament actualitza amb aportacions didàctiques. Fixeu-vos en el post del 23 de febrer “Nous currículums de llengua al Principat de Catalunya”, i us adonareu que fins i tot ara que molts contraris al govern creuen que es desatén la llengua, s’estan fent passes que mai abans s’havien dut a terme.
A la Sala Noble del Calisay no érem molta gent, però sí molt receptius, i estic convençut que tots els assistents varen considerar l’acte molt profitós i, els que anirem per l’octubre a l’Alguer, ens va posar una mica de mel als llavis. Per tot això i el molt que no he comentat, cal felicitar a l’ASOLC, per l’organització d’aquest acte.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per les felicitacions i pel comentari, Xavier, especialment venint d'algú que se n'ha fet un tip, d'organitzar actes interessants. Celebro que t'hagi aportat coses.