divendres, 15 de febrer del 2013

La reforma de l'administració local perjudicarà els més febles

Avui hem conegut algunes característiques de la reforma de l'administració local que impulsa el govern de l'Estat. Caldrà analitzar molt bé com queda finalment el text de la llei, i sobretot la viabilitat de la seva aplicació. De moment, però, ja hi veig problemes d'eficàcia, i el que és més greu, un increment dels vilatans desatesos.
Digueu-me pessimista, però quan llegeixo que eliminaran les competències impròpies, em poso a tremolar. Si eliminar vol dir que les passaran a fer les comunitats autònomes, només es pot esperar un fracàs i perjudici per a les persones amb més dependència de l'administració.
És cert que els ajuntaments realitzen una colla de serveis sense tenir-ne competències, i això en època de crisi financera es converteix en un cul-de-sac. El problema, en molts casos, és que es tracta de resoldre situacions d'emergència. No tot és luxe o caprici, que també n'hi ha, però quan parlen de duplicitats, no ho acaben d'encertar, perquè la majoria de les vegades es tracta de suplències a l'administració que en té la competència i els recursos.
Hi ha actuacions que només es poden fer des de la proximitat. Penso en exemples, a partir de la meva experiència com a regidor i com a tècnic municipal, que difícilment es podrien veure i entendre des de fora.
Estic d'acord que cal reformar l'administració local, delimitant competències, però essent molt curós a l'hora de prendre decisions. Calen més recursos per dur a terme aquelles competències que tenen sentit des de la proximitat, i treballar per mancomunar serveis entre administracions petites. I tot això caldrà veure com es tradueix en una comunitat autònoma que té administració comarcal i pretenia eliminar les diputacions per substituir-les per les vegueries.
Com a gat escaldat, veig la reforma proposada més com una amenaça, per falta de confiança, que una proposta assenyada per millorar l'administració pública i els serveis que es presten a la ciutadania. Si algú hi sortirà perdent seran els mateixos de sempre, però d'un govern tan conservador no es pot esperar gaire res millor.