dimarts, 19 de febrer del 2013

El Regidor de barri d'Arenys de Mar

Una de les propostes que la CUP ha fet en aquest mandat, tot i ser a l'oposició, ha estat la creació de la figura de regidor de barri, amb la intenció d'apropar més els vilatans al Consistori arenyenc. Es tractava, i això ho hauria de confirmar la mateixa CUP, de repartir el territori del municipi entre tots els regidors de l'Ajuntament, formessin part o no del govern.
No és cap idea original, però no tothom hi està d'acord en crear-ho. Als partits polítics els critiquem pel seu allunyament de la realitat del carrer, sobretot quan tenen la competència del govern. Ara més que mai, els polítics s'han d'acostar a les persones, per demostrar que no tots els polítics són corruptes, sinó que n'hi ha molts que exerceixen la política de manera altruista i amb esperit de servei.
La proposta de la CUP sembla ser que no ha tingut ressò entre els i les setze regidores restants. Ja se sap que tothom es posa a la boca la transparència i la participació ciutadana, però a l'hora de la veritat tot queda en paraules.
Us haig de dir que, coneixent com conec la majoria dels regidors i regidores que formen part del Consistori, tampoc em ve de nou. Alguns parlen molt del sistema assembleari i d'altres es posen a la boca la permanent o els militants, però això de donar la paraula als vilatans no ho tenen tan clar. S'ha de dir que fins a cert punt és normal, perquè hem crescut sota el model de democràcia representativa.
La CUP arenyenca, que no porta cap motxilla a l'esquena, pot fer aquest tipus de propostes, sacsejant la política local i deixant en entredit la transparència de l'equip de govern. No sé si aconseguirà engrescar els altres grups municipals, o si aquests veuran en bons ulls una proposta que comporta una feina afegida i no sempre agraïda suficientment.
La participació no passa pels seus millors moments, però només amb imaginació es pot dinamitzar la vida en comunitat i millorar en eficàcia la gestió pública al municipi. Potser hi ha alternatives millors, però el que és ben cert és que la manera de fer política dels nostres actuals dirigents, difícilment engrescarà ningú a implicar-se en la vida en comú a la nostra vila.