dilluns, 11 de febrer del 2013

El Papa emèrit Benet XVI

Ahir em queixava de no poder parlar de res més que no fos corrupció o d'atacs a Catalunya, i vet aquí que Roma ho va llegir i acaba de donar-nos una notícia bomba. El fet que el papa Benet XVI plegui no és un fet normal. Sempre hem vist el conclave després de la cerimònia de l'enterrament del papa. Sempre, des del segle XV.
S'ha de dir que la nova situació que ens presenta Benet XVI, la de tenir un papa emèrit, no hauria de sorprendre a ningú, i fins i tot seria bo que es tractés d'una pràctica més habitual. La manera amb què va acabar el papa Joan Pau II no és la més convenient, i arribada a una certa edat, el papa hauria de renunciar per donar pas a un cardenal més jove.
Avui la premsa ja especulava amb el nom dels possibles successors. El diari ARA n'esmentava deu, la majoria al voltant dels 70 anys, i un d'ells per sota els 60 anys. Cardenals de totes les nacionalitats i diferents continents. A diferència d'altres vegades, pocs candidats italians. Sembla que la moda d'escollir cardenals no italians continuaria.
Sigui qui sigui, però, ens passa el mateix que amb els actuals nomenaments dels bisbes: ja no tenim l'al·licient de somiar amb algú que sigui capaç de sacsejar la Cúria diocesana o romana. El seu dia vàrem pensar que un papa no italià podria ser un revulsiu, i encara va ser pitjor. És per això que sigui el que sigui i que Déu ens trobi confessats.