dimecres, 20 de gener del 2010

Reflexió lingüística

S'ha d'imposar una llengua? Quina diferència hi ha entre protegir una llengua i dictar lleis que obliguin a utilitzar-la? El català necessita que se'l protegeixi? Si una majoria de catalans parla el castellà, per què tants esforços perquè ho facin en català?
Podríem formular més preguntes, però n'hi ha una que m'hi vull referir i és la que ha mogut un arenyenc a promoure una manifestació contra la política lingüística de la Generalitat. El seu negoci només està retolat en castellà i per tant no compleix la normativa que diu que com a mínim ha d'estar escrit en català.
A mi m'agrada passejar pel carrer i veure el rètols en català. Recordo que quan era petit això era més difícil i potser feia que t'hi fixessis més, i això m'ha quedat. Quan vaig anar a Barcelona per estudiar a la Universitat, em va estranyar veure escrit "Pollería" o "Charcutería", ara segur que hi ha més rètols en català i això ha estat possible gràcies a l'esforç polític per recuperar el català.
Què hauria passat si TV3 hagués estat una televisió bilingüe? Que passaria si no existís la immersió lingüística a l'escola? Què passaria si no es dediquessin recursos públics per protegir i fomentar l'ús del català?
És un encert que les botigues s'hagin de retolar en català, com a mínim? La reacció d'aquest arenyenc és una provocació política (l'arenyenc en qüestió es va presentar a les eleccions municipals per Ciudadanos - Partido de la Ciudadania)? Beneficia la llengua aquestes mesures? si no existís aquesta normativa, lliurement retolarien les seves botigues també en català?
Jo penso que un ha de ser molt sincer i pensar-s'ho dues vegades abans de fer declaracions fàcils. No és tan senzill, perquè malauradament encara estem sortint dels quaranta anys de dictadura. Una dictadura que ens va fer molt mal, sobretot a la llengua i a tots els nostres drets com a catalans. Sisplau, no caiguem en l'error de comparar la dictadura que prohibia l'ús del català amb les mesures protectores del català. Valorem, en tot cas, si encara necessita protecció.