dissabte, 9 de gener del 2010

Frau, picaresca i control

El govern vol combatre el frau fiscal i ahir va aprovar un real decret on s'obliga les entitats financeres a comunicar tots els pagaments per sobre de 3.000 euros i d'aquesta manera evitar el diner negre. Per què creu que hi ha més diner negre ara que abans? doncs s'ha vist que la recaptació per l'IVA ha baixat un 30% aquest 2009, una xifra molt per sobre del que ha baixat l'activitat econòmica que, segons he llegit, és d'un 4%.
A ningú li agrada pagar impostos i tothom que pot els escatima, però tot plegat és un peix que es mossega la cua i si no volem que es controli res haurem de canviar de model econòmic i treure competències a l'Estat. Si volem unes prestacions socials fortes, hem de procurar uns ingressos forts de l'Estat, ja que no disposa de cap màquina de fer diners, sobretot des que tenim l'euro.
El que passa és que tots actuem sota la influència de la picaresca i els polítics estan subjectats al populisme més banal, que els fa actuar pensant massa en acontentar la gent, abans que prendre mesures encertades, per poc populars que siguin.
Aquí rau un dels mals del sistema democràtic. Els partits polítics estan tan lligats als vots, que eviten prendre decisions serioses quan aquestes toquen la butxaca dels seus possibles votants. Nosaltres els electors, també mirem qui ens estalvia més impostos i incovenients, i uns pels altres, enganyats, anem perdent pistonades i la societat no avança.
Una altra cosa és entrar a valorar l'encert de la política econòmica, les inversions, els serveis públics... i aquí hi ha també molta cosa a dir. L'actual govern no brilla per les mesures econòmiques plantejades, sobretot per la sensació d'incertesa que provoca, i és lògic que als governats se'ls presenti tota mena de dubtes.
Una cosa i l'altra mai justificaran el frau, i el control, si és generalitzat, és positiu, però cal estar en alerta perquè tothom passi pel mateix raser.