dimarts, 19 de gener del 2010

Preparant la pólvora

La senyora Camacho ja sap com plantejar la campanya electoral. Feia dies que hi anava donant voltes i no trobava cap tòpic que li anés bé. Necessitava alguna cosa que cridés l'atenció, que portés polèmica i li permetés sortir a les pàgines dels diaris i a tots els mitjans de comunicació. Sabia que parlar en positiu no engrescaria ningú, i per tant havia de buscar quelcom transgressor, que escandalitzés a uns quants, però que fos molt populista, que enganxés la gent fàcil.
A la senyora Camacho, Vic li ha fet obrir els ulls. Una ciutat on la segona força política local és la del xenòfob Anglada, amb un 25% d'immigrants, i que acaba de ser notícia pel document aprovat sobre l'empadronament dels sense papers, els immigrants il·legals.
No cal ser molt espavilat per endevinar que la immigració és un tema que comporta polèmica, de manera fàcil, que es pot fer un discurs demagògic, ple de tòpics i populista per engrescar les masses. Veurem el to que farà servir, però a mi, d'entrada, ja m'ha fet perdre la poca credibilitat que en pogués inspirar.
El senyor Mas, en una entrevista al programa Àgora de TV3, va dir que el seu discurs seria en positiu. M'agradaria poder-ho creure. S'ha de dir que em va agradar les respostes i el to amb que les va fer, encara que pugui no estar-hi d'acord. Tant de bo sigui fidel a la seva promesa. Tot i així, avui llegint el diari he vist que el seu partit està preparant una campanya contra el traspàs de rodalies. Resulta que el tripartit no ho sabut fer bé. No serà que el problema és que no ho ha pogut fer ell? Li recordem l'entrevista amb el president Zapatero a les vigílies de l'aprovació de l'Estatut?
El President Montilla vol donar la sorpresa i acabar primer. Per què no? Durant aquests anys ha estat fent equilibris amb els companys de viatge i no li ha estat fàcil. Caldrà veure si l'experiència l'ajuda a l'hora d'encetar un nou equilibri, a l'hora de convèncer els que defensen Catalunya i els que es troben molt bé amb els seus socis espanyols. A la seva colla hi són tots i no sé si aconseguirà mantenir-los i afegir-hi els que li falten.
ERC mantindrà una lluita particular per convèncer que l'alternativa Carretero és foc d'encenalls i fer veure que és molt fàcil defensar postures independentistes i rupturistes des de l'oposició, o a la xarxa d'Internet, però no és el mateix quan es té la responsabilitat de govern, i d'això es tracta oi?
ICV haurà de recompondre una mica els mobles després de les notícies sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. S'ha de dir que els tres consellers que hem conegut, no han tingut massa sort i han fet tots els papers de l'auca. Hi ha més gent i amb més bona premsa que poden aspirar a ser útils per sumar.
I després tenim Ciudadanos que esperen tornar a sorprendre, malgrat les picabaralles viscudes i al missatge monotemàtic, i que potser hauran de competir amb Unión Progresso y Democracia, probablement els representants de qui voldria que la idea "Catalunya" desaparegués de la memòria.
Falten mesos perquè comenci la campanya electoral, però la precampanya... ja ha començat!