divendres, 1 de gener del 2010

Que sigui un any 10

D'aquest any nou, el deu, tots n'esperem molt, potser més del que ens pot dur. Hem de tenir confiança, però no crear-nos falses expectatives. Som molts els que desitjaríem un punt d'inflexió en la crisi que estem patint des de 2008, encara que sabem que no serà fàcil i si el president Zapatero veu la recuperació per a finals d'any, toquem de peus a terra i pensem en el 2011.
Hi ha una part important de la població catalana que espera i desitja que sigui també l'any del canvi de cromos a la Generalitat de Catalunya, i que obri les portes perquè això es repeteixi l'any 2011 amb les eleccions municipals al nostre cap i casal (a Arenys també passa).
Un any sense publicitat a la televisió pública espanyola que caldrà seguir de prop i esperar veure què passa amb la catalana. Un primer semestre amb la presidència de la Unió Europea, encara que una mica descafeïnada pel fet que ja tenim el primer president del Consell Europeu, un flamenc que encara és hora que demostri alguna cosa en política d'alt nivell i que alguns veuen com l'home de palla dels que realment marquen el pas a Europa.
Un any que pot transformar la imatge d'Arenys, per les obres del tram baix de La Riera, l'acabament de les dues rotondes de la N-II, recentment traspassada a la Generalitat, la variant de Valldegata que fa tants anys que anhelem i que eliminarà el pas de la carretera C-61 per la Riera, l'inici de les obres del passeig marítim, el cobriment del rial del Bareu, l'acabament de l'Escola Sinera al Bareu i les obres que podrem dur a terme amb l'aportació del Fons Estatal per aquest 2010.
Tot això referit a Arenys és obra pública, però també serà un any d'una forta empenta en l'aspecte social i humà. La residència geriàtrica veurà remodelada la planta baixa per poder-hi ubicar una sala de rehabilitació, inexistent fins ara a Arenys, i la instal·lació d'un segon ascensor per assegurar la mobilitat interna. Posarem en marxa els pisos d'urgència per resoldre situacions de supervivència difícil. Implantarem el servei de mediació que hem creat durant el 2009. Consolidarem el model participatiu d'Arenys que és un referent de participació directa de la ciutadania en el Pressupost municipal, arreu del país. Redactarem de manera consensuada i participada, un reglament de civisme perquè resulti més fàcil viure en societat.
Malgrat la crisi l'any 2010 ha d'assentar moltes bases per al futur i una d'elles serà la política de gestió del servei de rodalies que des d'avui és competència de la Generalitat. Confiem que també sigui l'any en què es posi en marxa un nou sistema de gestió dels aeroports, i desitgem que sigui amb més participació de la nostra administració. De l'Estatut ja no sé què dir, perquè cal suposar que serà durant aquest any que el Tribunal Constitucional es manifestarà, però segons quina sigui la seva decisió podríem fer marxa enrere en el feixuc camí cap a la sobirania.
Desitjo un bon any a tots i moltes forces per continuar treballant per fer més fàcil la vida dels que tenen dificultats, siguin econòmiques, de salut o d'estimació. Que no sigui un any més, sinó l'any 10.