dimarts, 11 de novembre del 2008

Prohibir la festa taurina a Catalunya

L'altre dia us parlava de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que la Plataforma Ciutadans pel Canvi vol impulsar perquè el Parlament debati la llei electoral catalana, i avui sortia la noticia d'una altra ILP, que s'ha presentat al Parlament català, que ha estat admesa a tràmit, i que té per objectiu la prohibició de curses de braus a Catalunya.
Ara, segons està regulat, els promotors de la ILP hauran de recollir un mínim de 50.000 signatures en un termini d'uns sis mesos (120 dies ampliables a 60 dies més). La feina comença ara i la fita comporta el seu risc; caldrà que totes aquelles persones que han manifestat estar en contra dels toros, facin el pas i signin la ILP.
Si s'aconsegueixen les signatures, seran els grups parlamentaris els que hauran de decidir si es continua tramitant i es posa a debat al Parlament. Si arriba al final, caldrà que es posi a votació i que els diferents grups parlamentaris es defineixin sobre la prohibició.
Els promotors de la ILP poden retirar-la en qualsevol moment de la seva tramitació, sobretot si entenen que fruit del debat parlamentari, l'objectiu de la proposta presentada al Parlament ha perdut el veritable sentit que li han volgut donar, és a dir, la prohibició a Catalunya de qualsevol espectacle que incorpori la mort de l'animal.
Sempre he pensat que no era bo estar parlant de prohibicions, però en aquest cas jo m'apunto a la prohibició. És cert que hi ha moltes coses que no funcionen, i que caldria prendre mesures més dràstiques. També s'ha de tenir en compte que les curses de braus tenen molts anys d'història, amb molts aficionats i defensors; que en portem molt menys en la defensa dels animals, i sobretot que hauríem de ser molt escrupolosos a l'hora de valorar si hi ha prou arguments per prohibir un espectacle que mou aficionats amunt i avall, des de fa molts i molts anys.
Malgrat tot, animo a totes les persones a qui no agrada l'espectacle taurí i hi estan en contra, que estiguin a l'aguait per quan es pot començar a signar, i a esperar què decideixen els nostres parlamentaris.