dimarts, 4 de novembre del 2008

Pendents del nou president

Aquesta és d'aquelles nits que t'agrada està atent al que està passant a l'altra banda de l'Atlàntic. Algú ha dit que a les eleccions nord-americanes hi hauríem de poder votar perquè el seu govern té repercussions arreu, i sinó expliqueu-me la guerra d'Iraq, per donar un exemple, i el servilisme d'Aznar o Blair.
Em considero europeu, encara que la idea i sentiment que tinc d'Europa no és el mateix de quan el dictador estava entre nosaltres. Els EUA no m'han atret mai, i en el meu llistat de possibles viatges el tinc força avall, i en tot cas no em fixaria gaire en les grans ciutats, sinó més aviat en grans paratges naturals, i m'enfilaria cap al Canadà que allà signaria ara mateix per arribar-m'hi.
La influència dels governs nord-americans és massa gran com per ignorar-la, però la pregunta que em faig és en què es diferencia un govern demòcrata d'un republicà, en política internacional? Segur que els periodistes especialitzats ens poden lliurar molts arguments i explicacions, però se m'escapen detalls com per exemple si la política de Bush ha estat per iniciativa personal, tal com ens vol vendre el candidat republicà McCain, o bé es tracta del model republicà.
A partir d'aquí sorgeix la pregunta lògica: Europa amb qui pot sortir guanyant? amb Obama? amb McCain? Aquest ha titllat a Obama de socialista, però des d'Europa no es té el mateix concepte de socialisme.
Permeteu-me que em mostri escèptic, encara que si em feu escollir, m'agradaria que fos Obama el nou president. No sé si per ser una persona de color, o per tractar-se d'una persona molt diferent al model presidenciable dels EUA, o això és tal com ens l'han fet veure. Probablement no ho vulgui reconèixer i sempre hagi anat amb els demòcrates, encara que no tingui una bona opinió de Clinton, i això potser va fer que tampoc m'agradés la idea que la seva dona fos la nova presidenta, la primera presidenta de la història dels EUA.