dimecres, 26 de novembre del 2008

Els nostres atemptats de cada dia

Mentre el president Bush perdonava la vida a un parell de galls d'indi, a Bombai es perpetraven un seguit d'atemptats que deixaven 78 morts i molts ferits. Allà prop, la presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid, Esperanza Aguirre, escoltava xiular les bales que s'intercanviaven.
Al mateix temps segrestaven un fotògraf espanyol a Somàlia; l'oposició es manifestava a Tailàndia, on l'exèrcit demana la dimissió del govern i la convocatòria d'eleccions, i el FBI alertava de la preparació d'un atemptat terrorista pels volts de Nadal, a Londres.
No hi ha dubte que l'11 de setembre de 2001 és una data clau per al futur de la humanitat. L'impacte dels atemptats encara té efectes després de set anys, i ningú de les persones que el vàrem viure, encara que fos via televisió i molt lluny dels fets, no ens en podrem oblidar mai més. Al marge dels efectes en si mateixos, de les morts ocasionades i del dolor immens, els actes terroristes d'aquella data són un referent per a molts dels actes terroristes que hi ha hagut després i continuarà havent. Madrid i Londres també varen tenir les seves rèpliques a aquest terratrèmol globalitzat que té difícil aturador.
Les amenaces que es fan públiques de tant en tant, només es dilueixen amb la realitat diària, ara més dedicada a la crisi financera, però a ningú se li escapa que el món occidental viu una situació d'alarma constant, que requereix unes mesures de seguretat permanent, que no són fàcils de mantenir.
No hi ha solucions fàcils, però ens podríem aventurar a treballar per la justícia al món, i potser ens trobaríem més a prop d'una solució pactada. No es tracta de simplificar el problema, sinó de canviar actituds, i treballar per a la pau.