dissabte, 1 de novembre del 2008

Castanyes i panellets

Que bons que són els panellets dels sogres! i les castanyes del castanyer de la Riera. Després d'un bon sopar es posen molt bé. Tal com passa amb els torrons, aquests productes de temporada m'agrada menjar-los quan toca i esperar l'any següent. Probablement si els mengéssim tot l'any no en gaudiríem de la mateixa manera.
Aquest any la castanyada ha tingut el temps que li tocava, sense fer massa fred, la pluja i el domini dels núvols bona part del dia, hi han ajudat. He trobat a faltar la torrada de les castanyes i he recordat quan ho fèiem amb la família a Cantonigròs, a la llar de foc. El pare, que avui està volant cap a Dublín, era el gran protagonista. Una paella vella que vàrem foradar i allargar el mànec, cada any sortia per fer la tradicional castanyada.
Avui he pogut escoltar algunes queixes pel llançament d'ous a les façanes de les cases. En una de les converses es lamentaven que tot just feia quinze dies que havien pintat la façana i aquesta nit passada li havien llençat els ous. Es tracta del tradicional Halloween? És això el que ens cal incorporar al nostre tradicionàrius?
L'altra pregunta que ens hem de fer és de si cal fer bretolades per passar-ho bé. Tenim l'experiència força recent amb la nit de naps, i ara podríem incorporar una nova nit de disbauxa. No tinc cap mania a declarar que no m'agrada el Halloween, però no m'importaria que es continués celebrant sempre i quan no hi vagi associades les bretolades.
Convé que ho tinguem en compte, i si tenim fills o filles en edat de sortir de gresca, aprofitem la tradició per explicar la diferència entre passar-s'ho bé i fer el brètol. Per passar-nos-ho bé no cal que els altres ho pateixin. Es tracta d'educació, i aquí els pares hi tenim molta responsabilitat.