diumenge, 15 de setembre del 2013

El PP i el PSOE no són el mateix, però...

Estic d'acord amb en Pere Navarro quan diu que el PP i el PSOE no són el mateix. Jo ho he dit moltes vegades i hi ha persones que no hi estan d'acord, però m'agradaria que hi reflexionessin una mica. El que no estic tan d'acord amb Navarro és quan afirma que el PSOE sempre ha entès Catalunya. El PSOE no ha entès mai Catalunya, ni tan sols al PSC, quan aquest li ha parlat clar. El fet de no acceptar el dret a decidir, cosa que sí defensa el PSC, n'és una bona mostra.
La postura del PSOE és comprensible i només cal posar-se a la seva pell. Per més que pensem que tenim raó, hem de ser capaços d'entendre els altres i pensar que la informació que reben està molt manipulada. A Espanya, els catalans som els dolents, els insolidaris, els que ens creiem superiors, els que volem marxar. Només cal llegir la premsa que els hi arriba per entendre-ho tot.
Això, però, no treu que nosaltres no continuem defensant la nostra posició, procurem fer pedagogia i, dins les nostres possibilitats, expliquem què passa i què volem exactament. El PSOE mai entendrà ni acceptarà un referèndum per autodeterminar-nos, i el PSC ho sap. La via federalista no és cap disbarat, però cal que els espanyols ho vulguin i, de moment, està per veure que tot el PSOE ho vulgui, i el que és encara més difícil, que el PP, amb majoria absoluta al Congrés i el Senat, ho defensi o toleri.
Defensem el que defensem, el que els catalans tenim molt clar és que la decisió que es prengui ha de quedar molt definida, perquè fins ara, l'estat de les autonomies ha estat un frau, amb retallades i promeses incomplertes, per part del PP i també del PSOE. És per tant comprensible que molts defensin trencar amb Espanya, perquè som gats escaldats, i la paraula dels governs espanyols no tenen cap credibilitat.