dissabte, 21 de setembre del 2013

Desviure't pels altres vs mirar només per tu

Ahir al diari ARA, en Xavier Bosch contraposava Desviure't pels altres amb Mirar només per tu. Probablement n'havia d'haver parlat ahir mateix quan descrivia les sensacions viscudes en la celebració del dia del cooperant, a Mataró. Evidentment, el perfil d'ahir era el desviure't pels altres.
En el cas d'en Xavier Bosch, la primera actitud és representada per en Josep Carreras, amb l'aval de la Fundació que porta el seu nom i que ha aconseguit que, en 25 anys, 7.500 persones hagin trobat un donant compatible de medul·la òssia, i per tant han pogut continuar vivent. La segona actitud, l'egoista, el representa amb en Rodrigo Rato que, malgrat tot el que ha passat al seu voltant, acaba de ser fitxat per Botín al Santander.
És simptomàtic que la persona escollida per l'actitud egoista sigui un polític. No ens costaria gens escollir-ne uns quants més, sobretot ara que aquests estan en hores baixes, que la corrupció és tan evident entre ells i això sense saber de la missa la meitat.
El poder, sigui econòmic o polític, porta intrínsecament el perill d'oblidar-te dels altres, sobretot del seu anar bé, i creure que si no ho aprofites, és perquè ets un babau. Sap greu que això passi amb els polítics, però el que sap més greu és que ells se'n surtin i els altres hagin de pagar els plats trencats. No hi ha dret que una persona que ha robat, i parlo en general, no sigui tractada de la mateixa manera, si té poder i padrins, que si és un mort de gana o una persona normal.
Avui llegia que l'expresident argentí Carlos Menem, que el mes de juny va ser condemnat a set anys de presó per tràfic d'armes, continua en llibertat perquè és senador aforat. I no cal anar tan lluny perquè a casa nostra també passa. Això em fa molta ràbia i no veig la manera que es pugui resoldre. Per què la justícia no és igual per a tothom? Per què el ric, el poderós, el que ha trepat en el món de la política, té uns drets, al marge del seu comportament, que no tenim els altres? L'única resposta és que el món és injust.