divendres, 12 de juliol del 2013

Per la regeneració democràtica de la vida pública a Espanya

Després d'endinsar-me al mar, la meva darrera vegada deu fer uns quinze o setze anys, he llegit la declaració de la federació de centres universitaris jesuïtes (Unijes) "Per la regeneració democràtica de la vida pública a Espanya".
Sembla ser que l'elecció del jesuïta Jorge Mario Bergoglio com a Papa ha donat ales a la Companyia de Jesús, i a diferència de la Conferència Episcopal Espanyola, presenten una declaració amb esperit de servei, sense prepotència ni amenaçant a ningú.
Us transcric una reflexió que m'ha semblat interessant i alliçonadora: "En una societat plural formada per persones lliures, la política no ha de pretendre organitzar la vida de tots, sinó crear les condicions perquè cadascú, en llibertat, pugui fer realitat les seves aspiracions legítimes. Aquest conjunt de condicions per a una convivència de tots en llibertat és el que constitueix el bé comú, que és responsabilitat de tots, però de manera més directa de qui exerceix de manera legítima el poder polític".
Al llarg de la declaració esmenten unes tasques a realitzar per tal de retornar la dignitat a la política i recuperar la confiança que és tan necessària:
- la separació dels poders públics, recuperant la independència del poder judicial, i evitant la politització partidista dels seus òrgans de govern.
- una més gran transparència de la vida pública.
- que els partits polítics no subordinin el bé comú als interessos del partit, millorin en transparència el seu finançament, i es reformi la llei electoral, amb més participació ciutadana, menys pes de l'aparell dels partits, i més protagonisme a la vida parlamentària.
- acceptar la realitat plural del país, i una Constitució oberta a les reformes que faci falta per aconseguir un sistema més acceptat que l'actual.
- enfortir i professionalitzar l'administració. Controlar l'objectivitat i transparència en les contractacions públiques.
- lluitar contra l'economia submergida
- reformar el sistema fiscal, que sigui més equitatiu, amb l'aplicació d'un sistema progressiu, i lluitar contra el frau fiscal.
- la llibertat d'expressió i la llibertat d'informació s'han d'exercir amb responsabilitat.
Ara podríem analitzar què estan fent els nostres governs i sobretot escoltar com el govern del PP es basa en la seva legítima majoria absoluta per fer el que li dóna la gana, encara que sigui engegant a mig país a la misèria i a la incultura. Amics, no anem bé. Ens cal molta moral per continuar lluitant contra tanta injustícia.