dimarts, 31 de gener del 2012

La inconsciència dels líders europeus

Sembla com si la inconsciència de les autoritats europees vagi a la baixa i comencin a adonar-se que allò que els reclamàvem des de fa tants mesos, potser sí que és una bona solució. Jo ho he dit moltes vegades des del meu humil bloc, però el més important és que ho han anunciat, predicat i proclamat economistes de rellevància, i no se'ls va fer cas. Els polítics europeus, mal aconsellats per economistes desencertats, han centrat tot el seu interès i esforços en reduir el deute a base d'austeritat in extremis, que l'única cosa que ens ha portat és a la recessió econòmica. Qualsevol estudiant d'economia sap, abans de la primera lliçó que deixar sense recursos la ciutadania, redueix el consum, perjudicant directament la producció. Si no hi ha demanda, l'oferta sobra.
És cert que s'ha de continuar tirant de la política fiscal, normalitzant una situació que era una disbauxa i, sobretot, racionalitzar la despesa, la de la ciutadania, i també la pública, però el que no es pot fer és traslladar el problema d'un lloc a l'altre, sinó solucionar-lo. El que ha fet l'Estat amb la Generalitat, i aquesta amb els ajuntaments, no té nom. Deixar de pagar a una administració amb els pressupostos aprovats i pràcticament esgotats, com era el 2011, no és la millor manera, ni la més intel·ligent de resoldre els problemes financers. 
La Generalitat no ha cobrat els famosos 759 milions que li deu l'Estat. La Generalitat no ha pagat ni s'ha compromès a fixar una data per fer-ho, tot el que fa referència a la llei de barris. Els ajuntaments han realitzat la despesa i guardat la part que els pertocava. Al no rebre la part de la Generalitat, l'única possibilitat que tenen és traslladar el deute als proveïdors. Potser arribarà l'hora que, els pocs proveïdors en potència que quedin, no voldran saber res de l'administració pública.
Alegrem-nos! començarem a veure mesures que redueixin l'atur i incentivin el creixement econòmic. Vindran uns experts europeus per reduir l'atur juvenil, que gairebé arriba al 50% Ens ho podrem creure? malgrat tot, estiguem molt atents al 26 de març, l'endemà de les eleccions andaluses, i ara també asturianes. Hi ha unes mesures econòmiques que el govern espanyol té a punt de solfa, a l'espera de rematar el PSOE, a la comunitat andalusa.