dilluns, 9 de gener del 2012

Repensar els ajuntaments o els serveis

Podríem pensar en repensar l'administració pública, però si parlem de serveis propers que ofereixen els ajuntaments, ens podem quedar en aquesta administració. Tot plegat arran de l'anunci del president Mas que s'ajorna el pagament als ajuntaments, de les subvencions per escoles bressol i les escoles de música i art, i els comentaris que s'originen. 
Per una part tenim els representants municipals que veuen com s'endarrereixen els ingressos i les despeses ja estan fetes. Per alguns d'ells, amb problemes de liquiditat, la situació s'agreuja. Per l'altra banda hi ha els que pensen que ni les escoles bressol ni les de música o art, han d'estar subvencionades, per no considerar-les serveis bàsics. No tothom pensa el mateix, però hi ha marge de discussió, i d'argumentar-hi a favor i en contra.
Els ajuntaments, o l'administració pública, ha de subvencionar les escoles bressol? en quina proporció? Arenys ha inaugurat avui mateix, el nou equipament de l'escola bressol municipal. Després d'uns quants anys de barracons, s'ha pogut estrenar un equipament que, segons els que l'han vist, està molt ben dissenyat i equipat. L'obra ha costat els seus diners. Algú pensa que ha estat una inversió pública innecessària? un llençar els diners?
Creieu que les escoles bressol i les escoles de música són un caprici que qui ho vulgui s'ho ha de pagar? es tracta de serveis prescindibles, que en temps de crisi s'han de tancar? les escoles de música haurien de figurar dins el pla d'educatiu i, per tant, subvencionat? s'hauria de subvencionar només les famílies que no ho poden pagar, en lloc de fer una subvenció universal?
Amb totes aquestes preguntes hi ha una base suficient per un debat, de ben segur animat i renyit. Una de les primeres preguntes que jo faria seria si estem parlant d'escola bressol o guarderia (guardar els nostres nadons mentre som a treballar). 
El principal problema en què ens trobem actualment és que no hi ha suficients recursos, sobretot als ajuntaments, i cal prioritzar. Si hem de fer retallades, per on comencem? l'educació i la sanitat són pilars que molts creiem que s'han de cuidar i mimar, i en tot cas podem discutir si el 0-3 anys, o bé estudis artístics van en el mateix paquet, o bé són segones o terceres opcions que cauran a la primera de canvi.
Aquí ho deixo, i només afegeixo que, malgrat haver col·laborat en la creació de l'Escola de Música d'Arenys, aviat farà 30 anys, i que els meus fills en són alumnes actualment, entendria que si cal prioritzar i retallar, els ensenyaments musicals haurien de cedir lloc a necessitats menys prescindibles. I em sap greu eh!.