diumenge, 22 de gener del 2012

La democràcia corrompuda

Ens creiem que aconseguida la democràcia, tots els mals ja s'han acabat, però les disbauxes i abusos de les dictadures no s'acaben amb la democràcia, sinó que existeixen prou canals per burlar-se del veritable sentit d'un sistema democràtic. Seria tot massa senzill.
En tenim molts casos, alguns d'escandalosos. No cal fixar-se en sistemes polítics que es diuen demòcrates, però realment no ho són. Tan sols cal que analitzem democràcies properes, com pot ser la italiana, i veurem que l'historial té molt que desitjar. Recordem el senyor Berlusconi què feia per perpetuar-se en el poder? quines lleis aprovava que el deixaven immune de tots els seus possibles delictes?
Si en sistemes demòcrates, on hi ha eleccions, això passa (recordeu què fa en Putin a Rússia?), com voleu que no passi a països dictatorials com és el Iemen? El seu actual president se'n va als EUA per curar-se, després que el parlament aprovés una llei que el fa immune. Passi el que passi no el podran culpar. De fet és una mica com l'herència del dictador espanyol "Atado y bién atado". L'altra cosa és que se li faci cas.
Els banquers es blinden el sou i la pensió, i els polítics, que també tenen assegurada la pensió (els polítics d'alt nivell), es blinden perquè ningú els pugui acusar de res. I a la noia de Puigcerdà el fiscal li demana 7 anys de presó per tocar el piano durant el dia. Sabeu una cosa, però? la dona que la va denunciar és filla d'un bon advocat. Bon advocat en el sentit que sap què demanar i com, no em refereixo a la seva bondat, que en aquest cas ha demostrat que la té aparcada.
D'aquí ve que es faci necessària la màxima transparència en la gestió pública, perquè tinguem arguments per acusar qui en fa mal ús. Fa pocs dies, des del govern de Madrid, s'avança la possibilitat que els polítics i tècnics de l'administració pública, fossin responsables de la seva mala gestió, i se'ls pogués reclamar aquesta responsabilitat. Els d'Arenys tindreu ben bé a la memòria, que ens ha passat en aquests 30 anys de democràcia municipal. Algú hauria de rendir comptes de la seva mala gestió, i això no passarà. Resulta massa fàcil jugar amb el diner públic, el dinar dels altres, i no assumir-ne la responsabilitat. No ho podem generalitzar, però en alguns llocs, la democràcia està corrompuda.