dijous, 5 de gener del 2012

La Loapa financera

La notícia del dia són les declaracions del ministre d'Economia, el senyor De Guindos, on informa que el mes de març el govern aprovarà una llei de control dels pressupostos de les comunitats "autònomes", de manera que abans d'aprovar el pressupost respectiu, caldrà el vistiplau del govern de l'Estat. Tot plegat explica la diferent manera de pensar d'uns i altres quan parlem de comunitats autònomes, i no diguem quan ens referim a nacionalitats.
Portem més de trenta anys de recuperació dels drets nacionals, amb diferents episodis amb més o menys fortuna, però sempre amb l'espasa de Dàmocles penjant d'un fil. L'estira i arronsa és desigual, i ens toca jugar a la part més obaga, on tenim sempre les de perdre. I això perquè als ulls dels nostres adversaris, és el vici de demanar i no estar mai contents. Perquè als seus ulls no estem reclamant uns drets, sinó exigint uns privilegis.
Amb aquesta disjuntiva es fa difícil posar-se d'acord i qui té la paella pel mànec ho resol aprovant lleis que deixen en un segon terme la nostra normativa més rellevant, la qual ha estat devaluada i ara menystinguda per qui no hi creu ni vol.
Se'm fa difícil preveure com seran aquests quatre anys de govern absolut del PP, amb la col·laboració de la crisi econòmica com excusa, que ningú nega. L'altre dia algú escrivia que aquesta legislatura se li estava fent llarga. Doncs tot just l'hem començat!
Què en podem esperar? amb l'Estatut, tal com ens el varen deixar, amb l'incompliment d'acords i compromisos aprovats anteriorment, i amb lleis com la que ens avancen per al mes de març, la nostra autonomia perdrà la salut i entrarà a cures intensives i amb poques possibilitats de sortir-se'n. I nosaltres anem somiant amb el "Pacte fiscal"... una mica mesells si que ho som! Algú fins i tot s'atreveix a escriure que potser acabaran reconeixent que Catalunya és diferent de les altres autonomies. En fan cara? creieu que el govern del PP ens posarà la catifa vermella i ens lliurarà l'Òscar a la millor nació de l'Estat?
Sí que és cert que hi ha moltes mesures a prendre per fer front a la crisi actual. Unes mesures que no s'haurien de prendre si l'actuació pública fos eficient, i no s'haguessin comès tants disbarats. Si les comunitats autònomes, per la part que els correspon, no són capaces de corregir-ho, haurà de ser el govern de l'Estat qui hi posi mà. Això vol dir que no podem adormir-nos, i si volem conservar un xic d'autonomia, caldrà millorar l'eficiència de la nostra gestió pública, reformant l'administració, eliminant despesa supèrflua i optimitzant els recursos. Caldrà després veure si el nostre esforç haurà tingut algun èxit, o bé ens continuen minant la nostra paciència.