divendres, 13 de gener del 2012

Els mossos d'esquadra parlen en castellà

Els sindicats de la policia catalana han decidit utilitzar el castellà com a mesura de protesta per les retallades. La Plataforma per la Llengua ha criticat l'acció perquè ho considera una instrumentalització de la llengua, més propi d'una reivindicació política que laboral.
Tots els mossos d'esquadra utilitzen el català de manera normal? No n'hi ha que parlin en castellà? No tinc la resposta perquè, sortosament, no he tingut ocasió de posar-m'hi en contacte. Amb la policia quan més lluny millor. Si n'hi ha de castellanoparlants, aquests haurien de protestar i només parlar en català. Seria lògic no?
No hi ha dubte que la llengua ha estat i continuarà essent un punt delicat de la nostra existència. Vàrem néixer sota la prohibició de parlar en català, i quan estàvem recuperant la normalitat (?), ens diuen que la immersió lingüística atempta la llibertat dels castellanoparlants. Que trista és la vida del pobre català!
Els policies que buscaven un reclam mediàtic per il·lustrar la seva protesta, han vist en la llengua l'objecte preferit per fer-se notar. Han volgut utilitzar el català com a càstig al govern que se suposa que defensa la nostra llengua com a vehicular dins el cos de policia, i encara més en les seves relacions amb la ciutadania.
Crec que s'han equivocat i si volien utilitzar la llengua com a protagonista del seu rebuig a les retallades, havien de tractar per igual les dues llengües oficials del nostre país, i parlar només en basc o rus. D'aquesta manera no hi hauria discriminació entre els catalans de parla castellana i els catalanoparlants. Esclar que probablement no n'hi hagi gaires que estiguin preparats per utilitzar aquestes dues llengües. En tot cas que busquin una altra acció per manifestar-se, i ens deixin en pau la llengua, que prou feina tenim per aconseguir aixecar-la del clot en què es troba.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es parla en castellà en les comunicacions i no tots (ES VOLUNTARI) , per tant no perjudiquen la llengua,son bilingüistes, no tots els mossos o parlen català o parlen castellà, per tan això es boníssim per la ciutadania perquè tothom els entendrà, tant nacionals, com estrangers que no entenguin ni parlin català que en son moltíssims. Cal veure el risc que pot comportar l´obligatorietat de parlar només el català i que un estranger no t´entengui, potser li dones una ordre i no t´entén i com que t´obliguen a parlar el català, que has de fer? denunciar-lo per desobediència a l´autoritat?
A la via pública o en serveis es parla en català o en castellà segons els requereixi el ciutadà, de totes formes es molt legítim que també es parli el castellà, així ho fa constar l´Estatut que reconeix les dues llengües com a oficials per a tots els ciutadans, encara que sigui el català la preferent per l´Administració pública però com diu la paraula es preferent no es obligada. Per tant, si es tracta de donar un servei als ciutadans es donarà amb les dues llengües oficials, cal recordar que també hi han persones que poguin sentir el castellà com la seva llengua. Tenen dret no? o també els hi treurem com han fet amb drets que els Mossos tenien i que han suposat un gran esforç aconseguir-los? El que s´hauria d´haver fet es preveure que aquesta crisi s´acostava cada vegada més i no gastar tants milions en la normalització lingüística i voler gastar més encara en traduir pel.lícules al català i preocupar-nos per les persones catalanes o castellanes que veuran a Catalunnya, el seu sou aminorat per la mala gestió dels que diuen que son els nostres representants i que sí cobren sous desorbitats.Cal tenir molt present i hauria de ser la prioritat per que moltes d´aquestes persones no arribaran a final de mes, això es ara mateix el MES IMPORTANT i no si es parla castellà o català.Així que es busquin altres mesures, per exemple equilibrar aquests sous tan desorbitats i que no es preocupin que també viuran amb dignitat.

Anònim ha dit...

I no saps que és obligatori entendre el català a Catalunya???

Anònim ha dit...

Costa molt de creure aquesta notícia.
Si és certa, és vergonyós que els funcionaris als que pago el seu plat a taula, s’hagin atrevit a jugar d’aquesta manera amb quelcom tan seriós i necessitat de protecció com és la llengua i el nostre país.
Com autònom, per la crisi, estic patint una retallada del 50%. Protesten per una retallada que no deu arribar a un 10%, conservant avantatges socials i laborals que la gran majoria envegem.

Realment sembla una broma macabra, d’una altra época.
Potser creuen que tornant a atendre a qui els paga, en la seva llengua cobraran uns euros més.
Esperem que recapacitin, encara que el mal ja està fet, i que no els hi doni per radicalitzar més la seva protesta amb mesures com servir al pais que confiaba en ells vestits amb la semarreta de la “roja”, que aturin als catalans amb un “arriba España!”, que pasegin un “toro” ben gros enganxat al darrera de cada cotxe del cos o que substitueixin el so de la sirena pel “Cara al sol”, demanant diners per revertir la situació a la normalitat.
Quelcom està grinyolant molt. Crec que haurien de rodar caps, encara que no se de qui.