dijous, 2 de juny del 2011

L'Assemblea configura el govern

Els anys en què se celebren eleccions municipals, l'activitat dels ajuntaments pateix una desacceleració notable, per més que es vulgui evitar. La incògnita sobre qui governarà a partir del mes de juny fa que molts projectes s'aturin o no s'iniciïn, i en tot cas només se salven les inauguracions. Però la dinàmica interna és molt més lenta.
Enguany, els canvis que es poden produir a molts ajuntaments (penso en Arenys de Mar i Mataró, entre altres), fa que la paràlisi s'allargui tres setmanes després de les eleccions, a l'espera dels possibles pactes que conformin la nova majoria governamental.
Per experiència, crec que aniria molt més bé que els mandats tinguessin una durada de 6 anys, perquè els quatre actuals vénen a convertir-se en tres, i amb només tres anys hi ha projectes que no tenen ni temps de madurar. Potser amb aquesta ampliació del mandat, hi hauria més mobilitat de regidors i regidores, ja que quatre són pocs, i vuit ja pesen més.
Aquests dies estem seguint de prop el desenllaç dels possibles pactes, i vivim en un mar de rumors, alguns dels quals són prou originals. S'endevina la por d'uns quants i la inquietud d'uns altres. Hi ha ganes de canvis, de persones o partits, tan se val, però les renovacions són positives, sobretot quan es porten més de 30 anys governant. Passa que només l'oposició avala els canvis, sigui quin sigui el color del partit, però en el fons s'ha de reconèixer que, en política, l'estancament és un risc, i al mateix temps un perill per al bon funcionament de l'organisme.
És evident que em moc entre dos models o situacions totalment diferents. Arenys acostuma a canviar el govern cada quatre anys. Mataró ha estat sempre governada pel mateix partit. El possible canvi d'ambdós ajuntaments no es viurà de la mateixa manera.
Us imagineu per un moment que, una vegada obtinguts els resultats, i davant les dificultats de trobar un pacte clar per conformar el govern, es convoqués una assemblea de ciutat per decidir qui ha de governar? el resultat inamovible, però tot obert als pactes. Què dirien els vilatans d'Arenys? a qui voldrien fer alcalde i amb quin equip? I a Mataró? a qui donarien l'alcaldia? al cap de la llista més votada? i amb pacte amb qui? Es decideixi el que sigui, no hi faltaran crítiques, perquè els resultats ho han deixat molt complicat.
Tornant a la realitat, la sorpresa continua latent als dos municipis. Amb 10 dies en traurem l'entrellat.