diumenge, 5 de juny del 2011

Buscant un pacte fort per a Arenys

Aquesta tarda, amb calma, he escoltat a Ràdio Arenys, via Internet, les declaracions dels 7 caps de llista a les eleccions municipals d'Arenys, sobre els possibles pactes per conformar el govern. Un objectiu que es preveu difícil atès el resultat, molt fragmentat, amb presència de les set opcions polítiques. De les paraules de cadascun dels protagonistes, no es poden treure conclusions definitives, encara que sí que es descarten segons quines combinacions i n'hi ha d'altres que es presenten com més probables. La solució, però, la tindrem dissabte a les 12h, a la Sala de Plens.
Els més clars i directes a l'hora de respondre sobre la seva intenció de vot i, sobretot, d'actitud, han estat els representants de la CUP i ERC. Ambdós han declarat que pensen estar a l'oposició, actuant de manera constructiva i oferint, sobretot ERC, la seva experiència per a bé de la governabilitat del poble. No tan clara ha estat l'exposició del representant del Bloc, l'altra força que entra amb un representant, mantenint el que va guanyar ara fa quatre anys. Està a la disposició dels grups majoritaris, amb qui podrà pactar si es té en compte el seu programa electoral.
Les manifestacions de la representant del PP, estan més en la línia de... qui em vulgui, jo estic per ajudar-lo, tant si és entrant a formar part del govern, com quedant-ne a fora. El PP fins ara ha estat molt lligat a CIU, tant a govern com a l'oposició. En aquesta ocasió han canviat molt les persones, i per tant tot és possible.
Em queden les tres forces que tenen més pes a l'hora de formar majories. CIU ha estat la força més votada, 43 vots més que el PSC, i un regidor més, el PSC amb 4 i ICV amb 3. He observat que el més votat està molt convençut que ell ha de ser l'alcalde, i que qualsevol pacte amb ell passa per conservar l'alcaldia els quatre anys. Segons ha manifestat, les forces amb qui ha parlat, li estarien oferint la possibilitat de repartir-se l'alcaldia (PSC i ICV).
Seria una novetat històrica que Arenys comptés amb la primera alcaldessa, però pactant amb CIU ja han deixat clar que no podria ser. I pactant amb el PSC? 4+3=7, en falten dos i això vol dir pactar cada vegada amb altres forces polítiques.
Buscant majories que assegurin (això és un dir) estabilitat de govern, podríem parlar de la més fàcil, numèricament parlant, 5+4, és a dir CIU+PSC. Amb un alcalde novell, i un exalcalde amb molta experiència. Jugant-hi ICV, tindríem la combinació 5+3+2, és a dir CIU+ICV+PP, o bé 5+4+3 (CIU+PSC+ERC), o 4+3+2 (PSC+ICV+PP), o fins i tot 5+3+1 (CIU+ICV+Bloc).
A mi m'agradaria més que s'optés per a un pacte de govern fort, que sense menystenir oferiments durant el mandat, tingués ja des del començament prou força per tirar endavant el programa de govern comú. Perquè una vegada fets els càlculs aritmètics, ens caldria estudiar les afinitats polítiques dels partits a combinar. Si ens fixem nomes en les sigles, se'ns pot fer estrany una combinació amb PP i ICV junts. Però en un ajuntament no compten tant els noms dels partits com les persones, i pot ser més fàcil coordinar equips de representants de partits extremadament oposats, que de partits més afins, però amb persones difícils.
És per això que, comptant que a Arenys, totes les opcions escollides són totalment democràtiques, no tinc cap tipus d'escrúpol i qualsevol combinació la veig bé, si asseguren un govern fort. Les persones que conformaran el Ple municipal en aquest mandat, també les trobo totalment aptes per governar la vila, encara que, com és evident, n'hi ha molta experiència i d'altres que entraran per primera vegada.
Tenim una setmana més d'incertesa, i els haurem de donar un marge de confiança perquè configurin el govern que tindrem durant els propers quatre anys. Em sabria greu que l'alcalde en funcions no formés part del nou govern, però puc entendre perfectament que PSC i/o ICV decideixin passar a l'oposició, i deixar que la llista més votada, governi, encara que amb minoria, durant els propers anys.