dimecres, 1 de juny del 2011

El Govern suprimirà les ajudes universals a...

El Govern suprimirà les ajudes universals a les famílies amb fills de 0 a 3 anys. Aquesta notícia ha aparegut el mateix dia que el Parlament de Catalunya aprovava la supressió de l'impost de successions, amb els vots favorables de CIU i PP, i el vot contrari de tota la resta de parlamentaris. Podem concloure que la Generalitat s'estalviarà diners amb la supressió de les ajudes universals per a fills de fins a 3 anys, i en deixarà de rebre per la supressió de l'impost.
Podem dir que s'elimina ingressos provinents d'un 6% de la població i reduïm despeses que afecten a un bon gruix de la població. I aquí es pot fer demagògia o constatar una política que té una ideologia ben clara. No és estrany que el PP hi estigui a favor, i encara es queixi que és light, i que els partits d'esquerra hi vagin en contra. Per cert, el diputat Laporta ha votat al costat de CIU, i contràriament a SI, el seu ex-grup.
Els que creiem en un estat interventor, que suavitza les grans diferències, defensem els impostos progressius i no estem a favor de les ajudes universals. No té sentit subvencionar tothom amb un import al marge de la seva situació econòmica. És per això que no considero cap disbarat haver eliminat l'ajuda universal a les famílies, i en tot cas caldria estudiar quines són les famílies que necessiten aquesta subvenció.
Quant a l'eliminació de l'impost de successions en el tram que afecta només a les grans fortunes, pots estar-hi d'acord pel sentit del propi impost, però en tot cas el moment no és el més oportú, i no entenc que fos trair l'electorat, esperar millors temps per aplicar-ho. Ens espanten amb l'increment dels impostos, però jo encara recordo que l'increment de l'IVA, un impost gens progressista, va ser aprovat per un partit d'esquerres, el PSOE. Per tant, si un partit d'esquerres fa política de dretes, no podem exigir que la dreta apliqui models d'esquerra.