dilluns, 13 de juny del 2011

La democràcia està en crisi?

Aquella frase de que la democràcia és el sistema menys dolent que tenim, potser arribarà un dia que ens l'haurem de plantejar. L'actitud d'un primer ministre totalment democràtic, com és el senyor Berlusconi, arriba a fer dubtar de la validesa del sistema.
Quan hi ha eleccions al nostre país, el dia abans és la jornada de reflexió. Aquest dia no es pot fer campanya per a cap partit polític, però sí que es demana a la gent que participi. Ara caldrà veure si és lícit fer aquesta demanda quan veiem que el senyor Berlusconi ha estat demanant a tothom que no anés a votar. Ell ha donat l'exemple, anant a passar el dia a la platja.
Tot plegat resultaria molt complicat si no fos que ja comencem a estar acostumats a les sortides de to del senyor Berlusconi. Les hem vist de tots colors i, junt amb el senyor Camps a València, és la personificació del que no voldríem que succeís en política. Fa anys ens vàrem escandalitzar quan la Chicholina va sortir elegida diputada al Parlament italià. Després ha vingut el senyor Berlusconi i ja ens ha semblat la cosa més natural. A València tenen al senyor Camps i a Rita Barberà, i no passa res!
Podem demanar el sí o el no, però demanar que la gent no acudeixi a les urnes perquè d'aquesta manera el nivell de participació invalidi qualsevol resultat, és una deformació de l'esperit democràtic de la participació electoral. Mirarem de passar full i fer veure que no ho hem sentit, sinó no sabré què explicar als meus fills.