dissabte, 4 de juny del 2011

Canviar la manera de fer política

Ja vaig comentar ahir que a la trobada del Grup de Debat i Tertúlia havíem parlat, entre altres temes, dels indignats, i que una de les preguntes que ens fèiem era com podia acabar tot plegat. Aquests darrers dies han anat apareixent comentaris en què es convidava els indignats a acabar amb les acampades, perquè tothom en guardés millor record. El problema, però, és valorar els efectes de les seves accions, i comprovar si tenen incidència en la manera de fer política. Perquè una de les seves exigències és això, canviar la manera de fer política. I això, amb voluntat, no és tan difícil.
Que no sigui difícil no vol dir que els polítics, les persones que decideixen fer política, ho tinguin clar, o fins i tot, hi estiguin interessats. No es cregueu que aquells que parlen de proximitat i d'escoltar la gent, quan governen ho posin massa en pràctica. Us ho puc ben dir.
El toc d'alerta dels indignats no ens pot deixar indiferents. Ens ho podem creure més o menys. Segur que si tenim la vida assegurada i les coses ens van bé, més aviat tenim ganes de ridiculitzar-los, però si ens trobem que no tenim feina ni veiem la manera d'aconseguir-la, tot i tenir estudis i ganes de treballar, els podem entendre.  O si més no ens fan venir ganes de reflexionar i pensar si no hi ha una altra manera de fer les coses.
Avui llegia l'article d'un opinador que preveia que a la vigília de les eleccions generals de l'any que ve, hi hauria una revifalla dels indignats. Digueu-ne oportunisme, però sens dubte és quan els polítics estan més sensibilitzats per convèncer els electors que cal incidir en reivindicar millores i canvis. És pura estratègia.
Jo proposaria a tots els càrrecs electes, que a partir de dissabte, quan prenguin possessió del càrrec, es plantegin ser sincers, transparents i honestos, i a treballar per i amb tots els vilatans. Si ens expliquen tot el què fan i per què ho fan, segur que els entendrem i ells se sentiran més alliberats. És per això que tantes vegades he demanat que les persones que no estiguin interessades en treballar de manera transparent i en col·laboració de la ciutadania, que seria millor que es quedessin a casa, i jo... n'hi he vist alguns que són a les llistes.