dilluns, 6 de juny del 2011

La hipocresia política

La hipocresia política ens fa mesurar de manera diferent, casos semblants, només per interessos de partit. Avui quan CIU anunciava que respectaria la llista més votada als ajuntaments, entre ells Badalona i Tarragona, el PP es felicitava per Badalona, però considerava que era dolent per Tarragona on, segons ells, calia tenir en compte la voluntat de canvi manifestada per la població. Per la seva banda, el PSC es felicitava per Tarragona, però considerava un error el cas de Badalona. S'entén oi?
Oriol Pujol ha defensat aquest comportament i ho ha aprofitat per dir que CIU ha estat, precisament, el més perjudicat per la pràctica del tots contra el guanyador. A Arenys va passar el 2007, i ara podria tornar a passar, a no ser que també es consideri oportú respectar la llista més votada, és a dir, Convergència i Unió.
La lectura dels resultats electorals és totalment subjectiva, perquè se'n pot fer més d'una i és difícil decidir quina és la lògica o objectiva. Defensar la llista més votada pot interpretar-se com el respecte a la voluntat de la població que l'ha escollit. Per altra banda es pot justificar el tots contra el guanyador tot dient que són més els vots sumats de les altres opcions, que no pas les del partit guanyador. 
Entenc que no hi ha cap decisió que se li pugui dir antinatural, i considero totes les opcions respectables i defensables. El que no pot ser bo és fer equilibris artificials per aconseguir arraconar un partit polític. Cada opció política té uns principis als quals no pot renunciar, només perquè no li agrada el resultat obtingut.
A l'hora de decidir el pacte de govern per a una població com Arenys, s'ha de fer pensant molt en la vila i intentar analitzar i decidir quina és la millor opció, la que més beneficia la població.
Aquesta ha de ser la preocupació dels nostres electes que dissabte prendran possessió del seu càrrec, i no tant qui és i qui no és l'alcalde. Sigui qui sigui necessitarà un govern fort per portar el poble endavant. A més, ara podrà comptar amb ple rendiment, amb dues figures importants d'un ajuntament, el Secretari i l'Interventor, dues dones que faran més fàcil la tasca econòmica i jurídica.
L'experiència ha de servir d'alguna cosa per als nostres polítics locals, alguns dels quals han estat governant i també a l'oposició, amb pactes més o menys estables. Ara no es pot fallar. Cal tenir molt clara la posició de cadascú i renunciar en benefici d'Arenys. Seny i sort!