divendres, 3 de juny del 2011

Analitzant l'actualitat

Avui la tertúlia s'ha allargat una mica més del compte. Fins i tot hem hagut de tallar pel dret perquè, sinó encara hi seríem. No hi havia un tema únic, encara que sí central: els resultats electorals d'Arenys, i per extensió a Badalona, Barcelona, Mataró... Qui serà l'alcalde d'Arenys?
Com és evident i palpable, tots estàvem intrigats per saber com acaba. El repartiment de 17 cadires entre 7 partits polítics, ha fet que no n'hi hagués cap amb suficient majoria, ni gaires possibilitats de pactes amb majoria absoluta. Hem intentat explicar i entendre el per què dels resultats de cada opció política, i no discrepàvem pas massa.
La pregunta sobre qui seria l'alcalde, anava acompanyada de com es podria governar, i amb quina força i estabilitat. L'experiència ens demostra que els pactes amb gaires participants són difícils, però també fèiem notar la importància de la figura de l'alcalde o alcaldessa.
Hem parlat del regidor i cap de llista del PP a Badalona, i del que podria suposar si aconsegueix l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya. Aquests dies, precisament, hi ha uns quants articulistes que insisteixen en ressaltar la importància del possible pacte entre CIU i PSC, per evitar l'alcaldia del PP, i de l'escletxa que es produiria si el PP aconseguia el govern de Badalona. Algú comentava del pacte de l'intercanvi amb la presidència de la Diputació de Barcelona. Allò de... tu em dónes això i jo et dono allò.
Però també hem parlat dels indignats. Reconec que aquí he jugat el paper del defensor del diable. M'ha semblat que donàvem per fet que la culpa era dels altres, la banca sobretot, i ens deixàvem la nostra responsabilitat. No us heu adonat que sovint parlem de la societat i li carreguem les culpes. No ens fixem que nosaltres som part d'aquesta societat i per tant corresponsables.
Hem coincidit en què la moguda del 15-m ha estat important. Ha fet reflexionar a més d'un, però ara no acabem de veure com continuarà. Què es pot fer perquè la moguda no resulti inútil? Tocava? hi ha motius que la justifiquin? però... i ara què?
Ens hem acomiadat fins a primers d'octubre. Entre tant passaran moltes coses. La primera, de demà en vuit, a la constitució dels nous ajuntaments. Qui serà l'alcalde d'Arenys? l'Estanis? en Ramon? l'Assum? ...