dijous, 27 de gener del 2011

Rubalcaba for president

No fa gaires setmanes Rubalcaba mig avançava les seves ganes de jubilar-se de la política activa. Ja llavors algú creia que podia ser un bon substitut de Zapatero. El president, des de fa temps, desperta inseguretat i desconfiança, per la qual cosa no resultava gens estrany escoltar veus sobre la possibilitat que no es tornés a presentar per a president del govern espanyol.
Que jo sàpiga ningú ho ha dit clarament, però avui el rumor sobre la renúncia de Zapatero i la seva substitució per Rubalcaba com a presidenciable l'any vinent, ha pres més relleu. Això em fa pensar que gent influent ha estat parlant amb Rubalcaba perquè es tragués del cap la idea de retirar-se, i optés a substituir Zapatero. També, m'imagino que Zapatero deu haver rebut consells de que no hi torni, pel bé del partit i, naturalment, de l'Estat.
Zapatero va comentar fa unes setmanes que ell ja tenia la decisió presa i que només ho sabia una altra persona. Penso que el millor que podria fer és dir-ho, perquè si finalment acaba retirant-se, tothom dirà que l'han forçat a fer-ho i marxarà una mica amb la cua entre cames. 
Jordi Pujol comentava aquests dies que si el PP guanyava amb majoria absoluta, els catalans ja ens podíem començar a preparar. L'opció Zapatero és una opció perdedora de tal magnitud que pot oferir la majoria absoluta a Rajoy. Rubalcaba ha demostrat tenir les idees més clares i sembla com si es lliurés una mica de la gran crema de molts polítics socialistes i del mateix PSOE. Treballar la seva alternativa, podria si més no reduir la diferència de vots amb el PP i evitar la majoria absoluta.
Ja sé que molts diran que tant si guanya el PP com el PSOE, els catalans tenim les de perdre, però com a mínim hem d'aspirar que cap dels dos obtingui la majoria absoluta, i qui ho té més a prop és el PP, i ja sabem com les gasta.