dijous, 13 de gener del 2011

Gestió municipal

De l'entrevista que vaig llegir a Carretero, hi ha una cosa que coincideixo amb ell. Als ajuntaments s'hi va a fer gestió, perquè la ciutadania vol veure un poble net, endreçat, amb els serveis que funcionin correctament, amb els equipaments necessaris pel nombre de població, i ser escoltats. A un alcalde no se li va a demanar per la independència del país, sinó perquè el servei de recollida de la brossa funcioni correctament, perquè es pugui circular pels carrers, i la il·luminació sigui la precisa...
Tot això ho dic perquè em sembla que hi ha gent que ho té malentès. Persones de dins i de fora; persones que han optat per presentar-se en una llista municipal i ciutadans que animen els altres a fer-ho. És cert que la ideologia té efectes sobre el model de ciutat que volem, i per això hi ha diferents partits polítics que es presenten, per defensar el seu model. L'atenció, però ha d'estar en la governabilitat del municipi i no en defensar la independència.
És per això que se'm fa estrany quan es presenten mocions al Ple sobre temes que sobrepassen les competències municipals, i en canvi provoquen tant expectació. Què vol dir que el Ple municipal de tal poble hagi aprovat una moció contra la decisió del Tribunal Constitucional...? Per què impliquem la institució local en aquests afers? El vot de tal regidor o tal altre és representatiu de qui? Dels que han votat el seu partit?
En aquests moments es parla de la possibilitat que els partits independentistes es presentin en una mateixa plataforma, a certs municipis. A Barcelona ERC ha parlat amb SI, Rcat... Jo els demano si tots tenen el mateix projecte de municipi a defensar davant les altres opcions, o bé només els uneix la voluntat d'una Catalunya independent. Quina Barcelona defensa SI? en què es diferencia del model de ciutat d'ERC? i de les CUP?
La dificultat de governar amb més d'una força política es troba en el pacte de mínims, entenent que hi ha divergències ideològiques. En aquests mínims, però hi ha d'haver necessàriament la voluntat de donar-ho tot per al municipi que t'ha votat. No és cap problema que es pensi de manera diferent en temes dels quals no es té competència, ni la institució pot fer més que manifestar-s'hi simbòlicament.
M'agradarà contrastar el model de ciutat de l'Hereu i la Tura, en la seva lluita en primàries, i també entre el que guanyi dels dos i el que presenta Xavier Trias. I tot això transportat al meu municipi on hi haurà cinc, sis, set... formacions que presentaran programa. Els electors voldran conèixer quin Arenys vol tal o tal altre partit, i no pararan atenció a si es vol la independència. És a les eleccions generals, tal com diu Carretero, on s'haurà d'anar a defensar els interessos de Catalunya.