diumenge, 2 de gener del 2011

Errors de l'esquerra

Arran de la polèmica sobre la instal·lació del monument gai a Barcelona, m'he preguntat què s'estava fent malament. Per què l'esquerra provoca tantes polèmiques i enemistats? Tan malament es governa? I he anat recordant fets que han sortit a la llum pública i que han generat controvèrsia... n'hi ha una bona colla. Però no m'he acontentat amb una resposta simplista, sinó que n'he volgut trobar una de clara i raonable.
L'esquerra fa coses ben fetes i també s'equivoca, com passa en governs d'altres partits, però hi he vist uns problemes que gairebé són intrínsecs i no sé ben bé per què. Els governs tripartits i els mateixos partits aïlladament no tenen suficient cura de com presenten les coses ni com les resolen. Hi veig també moltes ganes de fer coses; d'aprofitar l'ocasió en què s'està al govern, per fer quants més canvis siguin possibles, millor, i no es cuiden les formes.
L'exemple del monument gai davant de la Sagrada Família, és força evident. Estic convençut que ICV no hi veu cap problema, perquè en la seva manera de pensar no hi és, però no ha parat atenció amb la possible reacció de molta gent, com ha resultat passant. No hi ha cap necessitat de col·locar un monument gai davant la basílica de la Sagrada Família, la cosa important és que Barcelona disposi d'un monument gai.
El Tripartit a la Generalitat ha posat els peus a la galleda moltes vegades, i normalment ha estat per temes menors, però que han creat molta expectació i jo diria, perjudici d'imatge, i en canvi considero que s'ha fet molta feina que no s'ha sabut explicar.
Menystenir els valors que puguin tenir els adversaris polítics, no és mai una bona opció. D'això en veuríem exemples en actituds de Carod-Rovira, al començament, s'ha de dir tot. 
Una de les frases que va pronunciar la nova presidenta del Parlament va ser que no calia fer tantes lleis. Què vol dir? No hi ha pressa a legislar i per tant es poden elaborar millor, però sobretot hi ha menys risc. El Tripartit ha tingut moltes ganes d'aprovar lleis, aprofitant l'avinentesa, perquè no sabien quant temps estarien governant.
En la gestió municipal també puc veure-hi actuacions poc elaborades. També hi ha hagut pressa per fer més feina de la que acostuma ser habitual. Això ha comportat més obres realitzades, però també serrells penjant i poca cura amb com s'han presentat.
Ja arribarà el dia que faci una valoració, en obert, del treball de quatre anys, però de ben segur que hi sortirà el gran llistat de tasques realitzades i que portaven anys (governats per tots els colors polítics) sense realitzar-se. Malauradament també hi sortirà la improvisació i el mal vendre com errors del govern.
Desconec si l'evidència exposada servirà per corregir errors en el futur, perquè continuarà passant que es vulgui aprofitar l'avinentesa per fer molta feina, encara que la maquinària administrativa és lenta i a vegades fa l'efecte que va en contra. Vosaltres jutjareu si han estat prou clares i raonables les explicacions del per què de les polèmiques originades pels partits d'esquerra. Tampoc he volgut que semblessin justificacions. Passa massa sovint que es busca justificar tot allò que s'ha fet malament o grinyola. L'important és que se sàpiga explicar i que se n'aprengui perquè no torni a passar.