diumenge, 23 de gener del 2011

Les vegueries aparcades

El govern de la Generalitat ha anunciat que aparcaven l'aplicació de la llei de vegueries, la qual cosa ha provocat la protesta d'ERC i ICV, principals defensors de la mateixa. Segons ha manifestat la vicepresidenta Joana Ortega, la nova estructura territorial no cal si ens ha de costar diners. L'eliminació de les províncies hi ha d'estar d'acord Madrid.
Penso que la mesura del govern és assenyada i així m'hi vaig manifestar en aquest mateix bloc quan la llei es va aprovar amb el vots del tripartit. Estic segur que el PSC va cedir a la pressió d'ERC, pel fet de governar conjuntament, però també era conscient de la inutilitat de la llei.
Algú es creu que creant les vegueries som més independents, perquè ens diferenciem de la resta de l'estat espanyol. Caldria, però ser més desperts i preocupar-nos d'allò que és important i no tant de les formes. La divisió territorial que es proposava no agradava tampoc a tothom, i es convertia en un nou motiu de conflicte entre els catalans. Les administracions que tenim s'han de regular bé i treure'n el màxim profit, i llavors ja no ens preocuparà si tenim vegueries o no.
No estic en contra de convertir les províncies en vegueries i crear-ne de noves. Però tampoc ho veig una necessitat imperiosa, sobretot tenint en compte que no disposem de l'acord de Madrid, que ho fa possible. Penso que els esforços per convèncer Madrid de la idoneïtat de la nova divisió territorial els podem dirigir a la discussió sobre la necessitat d'un millor finançament, que això sí que és urgent i necessari.
Em preocupa que les persones es belluguin tant per les coses superficials que en el fons ens distreuen de les realment importants. Quan això ho fa un partit com ERC ja és alarmant. De fet ERC s'ha caracteritzat per la pantomima, per engrescar la gent sense cap base real. No és estrany després que la ciutadania els deixi penjats, quan es senten desencisats. Actituds com aquestes són les que donen la raó a qui considera que la confecció del segon tripartit va ser error.