dissabte, 22 de gener del 2011

Els papers de Salamanca

Aquest vespre Àngels Bernal, de l'Arxiu Nacional de Catalunya, ens ha parlat de la recuperació dels arxius de Salamanca. La conferència forma part del cicle organitzat en commemoració dels 75 anys de l'Arxiu Municipal de la nostra vila. Àngels Bernal és la coordinadora dels treballs que, des de l'Arxiu Nacional, s'estan portant a terme per a la recuperació dels arxius que es troben a Salamanca, fruit de la requisa efectuada per les forces nacionals que varen ocupar Catalunya.
La requisa de documents no tenia com a finalitat la protecció dels mateixos, com vàrem veure a la darrera conferència del cicle, sinó que l'objectiu era reprimir les persones que figuressin com a republicans i també els maçons.
Durant els anys 1938 a 1940, el govern franquista es va encarregar de recollir tots els arxius que podien donar-los noms de persones afins a la República i d'aquesta manera poder exercir la repressió política que els va caracteritzar.
La recuperació dels documents dipositats a Salamanca continua, encara que ens pugui semblar que és cosa passada. No va ser fins al 2006 que es va produir la primera recuperació de documents: 507 capses amb documentació de la Generalitat republicana, i ara s'està treballant amb documents privats, tant de particulars com d'entitats i sindicats.
La conferència ha servit per conèixer de la mà de qui més en sap sobre aquest tema, el per què i com es varen requisar els documents, de quina manera es varen arxivar i confeccionar els fitxers, i com s'estan realitzant els treballs d'identificació i classificació dels documents que encara són a Salamanca.
Podeu trobar més informació a la pàgina web de l'Arxiu Nacional de Catalunya.