dimecres, 12 de gener del 2011

L’aparell del partit

L'enrenou al voltant a la decisió de Montserrat Tura de presentar-se a les primàries per alcaldable del PSC a Barcelona i la crisi socialista per l'acceptació de la conselleria de cultura per part de Ferran Mascarell, ens porten a parlar dels aparells dels partits.
Les persones que no militem a cap partit polític ens costa d'entendre què vol dir l'aparell del partit, quin paper juga i quin és el seu pes en les decisions del partit. Potser ens ho imaginem i per això no ens decidim a entrar-hi.
Els diaris avui comentaven que el president Montilla confiava amb Montserrat Tura per a l'alcaldia de Barcelona, en contra del posicionament de la federació barcelonesa del PSC. Si finalment Tura es presenta a les primàries, veurem una pugna fratricida entre la federació socialista de Barcelona i l'aparell central del PSC.
També Mascarell, al seu article del suplement d'avui dimecres "la cultura de la cultura" ens parla de l'aparell del partit socialista, i el paper que ha jugat en la seva decisió de treballar amb un govern de CIU. En aquest article, que és una cronologia dels dies en què va reflexionar sobre la proposta del president Mas, Mascarell diu: "Els catalans estan cansats de les formes de representació que ofereixen els partits; els ciutadans volem acords, pactes i progrés, no pas guerres bizantines, confrontacions i desqualificacions.", i més endavant "Acabar amb la desafecció és acabar amb la preeminència dels interessos dels nuclis durs dels partits polítics", i quan parla de tot el procés viscut des que rep la proposta del president i fa consultes a diferents persones del PSC, afegeix: "El PSC ha d'aprendre a gestionar aquestes coses amb transparència o només quedaran dirigents de l'aparell."
Aquests dies en què hi hagut caigudes estrepitoses de partits polítics, podem observar les reaccions dels aparells del partit i, jo diria, d'actituds de persones que són aparell. Fins i tot en partits polítics que es diuen assemblearis, es pot veure el pes de les persones que estan liderant el partit.