diumenge, 16 de gener del 2011

La coherència del tripartit en campanya electoral

En una campanya electoral no només es parla del què s'ha fet, sobretot si s'ha estat al govern, sinó del que es vol fer d'ara endavant, i tot això es compara amb la resta dels partits a qui s'acusa de no haver fet res de bo ni ser capaços de fer-ho en el futur. Es pot tenir més o menys gràcia i convèncer més o menys la ciutadania, però no hi ha massa diferència entre uns i altres partits.
Quan s'ha vingut governant en coalició, com ha estat el cas del tripartit, resulta més complicat ressaltar la feina feta, en detriment dels socis de govern i defensar davant l'electorat que el futur passa pel vot al propi partit com a millor opció enfront els altres, inclosos els fins ara socis de govern.
La pràctica electoral ha de permetre aquesta llicència i la ciutadania ho ha d'entendre, i per a bé dels partits en qüestió, s'ho ha de creure. Governar no és fàcil i en coalició encara menys. Posar d'acord totes les parts resulta una tasca complexa que es tradueix sovint en un alentiment de la presa de decisions. Defensar les pròpies conviccions davant dels mateixos socis, no sempre és possible o com a mínim ben vist, la qual cosa es tradueix, de cara a fora, en situacions que ratllen la incoherència amb la pròpia ideologia i pràctica política.
Ho hem vist no fa pas gaire amb la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, en què cap dels socis de govern ha quedat ben parat, i uns han donat les culpes als altres, sense arribar convèncer ningú o a ben poca gent. Ara, molts municipis, el nostre entre ells, passaran per una experiència semblant i caldrà veure la base de la campanya d'uns i altres partits.
És lícit que els fins ara socis de govern es tirin els plats pel cap, i això s'ha d'entendre perquè no pel fet d'haver signat un pacte de govern, vol dir que estiguin d'acord amb tot ni amb les maneres. Voler desacreditar-los perquè ara fan la seva campanya pel seu compte, és un error o bé un ardit per deixar-los fora de combat. És bo que es digui el que es pensa i que es critiqui la manera de fer dels altres, perquè ningú es creu que hagin estat quatre anys de flors i violes.
El cas viscut no és diferent del que pot haver passat en un altre municipi governat en coalició, o el mateix govern de la Generalitat. Uns i altres hem apreciat diferent intensitat en fer i desfer, com també en la consideració de l'opinió de la ciutadania, la voluntat de ser transparents, la universalitat de la destinació de les nostres actuacions. Hi ha partits més sectaris, que no estan per la transparència o que no els fa res enganyar la ciutadania en benefici propi. I tot això s'ha de dir, perquè la ciutadania ho ha de saber i d'aquesta manera permetre que actuï en coneixement de causa.
Perquè crec en la necessitat de ser transparents, honestos i sincers, i estic per la participació activa de tota la població, mai podré callar allò que no s'ha volgut dir i que ha estat contraproduent per a la ciutadania. Les campanyes electorals no són còmodes, sobretot quan s'ha tingut responsabilitat de govern, però no podem continuar fent com aquell qui res, ensenyant la cara amable i amagant les vergonyes.