dissabte, 29 de gener del 2011

Recollida selectiva

Arran de la posada en marxa de la recollida generalitzada de la matèria orgànica a Arenys de Mar, s'han barrejat una colla de conceptes que convindria tenir clars. Es parla de l'inici de recollida selectiva, quan des de fa anys ja s'està realitzant, encara que no d'una manera exclusiva com serà ara. Col·locar contenidors diferenciats per matèries, és seleccionar la recollida. Fins ara, excepte en algunes urbanitzacions, no s'estava recollint la brossa orgànica, la qual cosa ara serà una novetat.
La recollida selectiva es pot fer de diferents maneres, una pot ser en contenidors i l'altra l'anomenat "porta a porta", és a dir, recollint la brossa a cada porta dels veïns del municipi. Tot això és important tenir-ho clar, perquè hi ha persones que es creuen que només es fa recollida selectiva si s'empra el sistema "porta a porta".
Una altra cosa és analitzar i comparar els diferents sistemes i valorar amb quin s'aconsegueixen millors resultats. No hi ha dubte que si el sistema t'obliga a ensenyar què deixes davant de casa teva, és més fàcil que es faci bé que no pas llençant la bossa en un contenidor. Tot i així, feta la llei feta la trampa; quants carrers no veureu que la brossa no es deixa davant de cada porta, sinó que s'acumula en cantonades, al voltant d'alguna paperera o fanal? D'aquesta manera resulta complicat identificar qui recicla i qui no ho fa, fins i tot si et dediques a obrir les bosses per trobar alguna pista.
No és estrany, doncs, que a les ciutats s'opti pel sistema de recollida a través de contenidors, i a poder ser, soterrats, i també es faci en zones densament poblades per evitar l'escampada de bosses cada dia al vespre. Mataró, que va començar amb un sistema mixt, amb recollida porta a porta al casc antic, i en contenidors a la resta, ha rectificat per la mala imatge que donava l'escampada de bosses als carrers, i ara es recull en els contenidors repartits per la ciutat.
A Arenys coincidiran dos sistemes de recollida selectiva, el porta a porta, als llocs on fins ara es recollia la brossa, i els contenidors, on aquests ja hi eren, afegint-hi els contenidors marrons de l'orgànica. Amb el temps es veurà l'eficàcia d'ambdós sistemes i les possibilitats pressupostàries de canviar-los, que això també pesa a l'hora de decidir com fer-ho. 
El que és ben cert és que caldrà fer pedagogia i procurar sensibilitzar la població perquè recicli, seleccionant les deixalles i abocant-les al contenidor que els correspon, o bé deixant-les davant de la porta el dia que toca. La recollida selectiva, a part del component medioambiental, és un estalvi de diners que permet, entre altres coses, aguantar la taxa de la brossa i que aquesta no vagi incrementant-se any rere any.