dissabte, 27 de desembre del 2008

El Khorbat

Hem arribat a la kashba d'El Khorbat, a l'oasi que porta el mateix nom, on ens hi esperaven interessants sorpreses.
La nit passada, a Zagora, ha estat una mica una disbauxa, potser perquè estàvem molt ben acostumats. A l'arribar, l'aigua calenta no funcionava i tampoc escalfava el climatitzador; la solucio ha estat posar-se una manta de més al llit i tapar-se fort.
El dia d'avui es tractava de sortir de Zagora a les 9 del mati, fer una parada per dinar i arribar el més aviat possible a Tinejdad, o per ser més precisos, a la kashba d'el khorbat.
Si ahir passàvem pel tram de carretera on, a la pel.licula "Babel" uns nois disparaven contra un autobus, avui hem passat pel poble de Tazarine on troben el veterinari perquè curi la persona ferida, i per davant de la muntanya que sobrevola l'helicopter que se l'emporta.
En arribar a la kashba hem anat a fer-hi un tomb, aprofitant la llum del dia, i hem descobert la primera sorpresa: una escola bressol; en aquells moments estaven fent classe de francès i ens hem assegut als darrers bancs i hem seguit atentament la lliço del mestre. En Pep ha demanat sortir a la pissarra i llegir les frases en francès que hi havia escrites; es notava que no havia estat prou atent i la pronunciacio no era del tot bona.
Començava a entendre per què a l'hotel de la kashba hi havia la carta del restaurant també en català.
Després de saludar les persones que es trobaven al carrer, i que en Pep i l'Ignasi pugessin en una bicicleta que han demanat a un xicot, hem anat a la segona sorpresa: el museu sobre la vida de la "Jebel Saghro"; un complet museu historic sobre la vida, els costums, el treball, les festes, les batalles, els vestits... de les persones que habitaven la vall. Un museu que resultava dificil d'entendre que pogués ser en aquesta kashba.
En Pep ens ha comentat el museu, pero també el per què. Hi ha una persona catalana que participa del projecte i que va ajudar al propietari de l'hotel de la kashba a tirar-ho endavant.
Aquest vespre, a l'hora de sopar, demanaré a en Pep que ens expliqui una mica més sobre el projecte de l'escola bressol i del museu. Us recomano la visita.
Demà dormirem al desert i per tant no tindrem connexio a Internet. El que ens passi durant la jornada ho penjaré el primer dia que hi tingui accés.