dimecres, 31 de desembre del 2014

S'acaba l'any del procés i comença l'any de...(?)

Falta poc més d'una hora perquè acomiadem aquest 2014 i donem la benvinguda al 2015. El més clàssic seria parlar dels fets més importants que han succeït al llarg de l'any i desitjar el millor per al nou any. Enguany, però hem de parlar d'un final tràgic amb moltes morts arreu del món. Unes morts que s'han sumat a les que ja són tan habituals que ni en fem esment.
Indonèsia recordava el tsunami d'ara fa 10 anys i s'ha trobat amb la trista actualitat de l'avió caigut al mar, amb 166 persones mortes. Al Mediterrani s'han continuat produint morts d'immigrants quan intentaven accedir a Europa, però també acabem l'any amb el tràgic accident d'un Ferry incendiat, on encara no sabem quantes víctimes hi haurà, malgrat haver salvat més de quatre-cents passatgers.
Políticament també acabem ensopits, tant els sobiranistes que després de l'èxit del 9N han vist com tornava la calma i la indecisió, com els unionistes que estan farts de tant d'enrenou per no anar enlloc.  I ara només faltava que sortís Podemos amb ganes de treure cadires a tothom.
Fa massa temps que la gent està pendent de Mas i Junqueras perquè decideixin què volen fer. Cap dels dos vol baixar del burro i les expectatives per aquest 2015 comencen a ser molt diferents del que es podia preveure fa un parell o tres de mesos. Ja es comença a llegir que els catalans hem tornat a topar en la mateixa pedra, de les baralles internes, d'anar cadascú a la seva i donar la raó a personatges com Aznar.
Acabem un any complicat, amb la crisi econòmica ben viva, digui el que digui Rajoy, i malgrat ens avisin que anem en bon camí, el 2015 no serà fàcil econòmicament i molt intrigant políticament: eleccions municipals, estatals i potser també autonòmiques. Serà un any de pressupostos prorrogats i de dificultats d'entesa entre les diferents forces polítiques. No sabem pactar, però a còpia de resultats amb diversitat de partits polítics n'acabarem aprenent, o no ens en sortirem. Que tingueu una bona entrada d'any. Feliç 2015!