diumenge, 7 de desembre del 2014

Les enquestes que ens entretenen

Avui La Vanguardia ha publicat un sondeig de Feedback sobre resultats en les eleccions al Parlament on destaquen amb grans titulars el fet que la suma de CIU i ERC no obtindria la majoria absoluta, qüestionant la possibilitat de caminar cap a la independència.
A partir d'aquestes dades tothom hi fa la seva lectura. És un exercici molt típic, que hi estem molt acostumats. No sé si els partits polítics, a porta tancada, s'ho miren en detall i en treuen conclusions. Si fos així, una de les formacions que hauria de replantejar la seva estratègia seria ICV que l'enquesta li dóna una pèrdua de més de la meitat dels seus escons, passant de 13 a 6. Un resultat que ningú s'estranya, ni tan sols els seus militants, després de tanta indefinició del seu líder Joan Herrera que, com dèiem no fa gaires dies, ja buscava la manera d'ajuntar-se amb Podemos.
El PP i el PSC tampoc no queden gens bé, però poc hi poden fer, doncs ja s'ha vist d'anada i de tornada que no tenen cap intenció de canviar el seu discurs i cedeixen tot el protagonisme a C's i Podemos. Ells són els que han donat ales als nous partits i han deixat perdre el protagonisme. 
És trist veure com el PSC ha caigut tan avall. La seva incapacitat per liderar un corrent, una posició de progrés social davant de la dreta que governa, l'ha portat a ser gairebé un partit testimonial. No estem parlant de la lluita per al segon lloc, sinó per al cinquè, sobrepassat, sí, per dos partits polítics que no han governat mai i que els és molt fàcil prometre i fer discursos vistosos, populistes que en solem dir, però sobrepassat i sense que res faci pensar que puguin aturar la davallada. 
La CUP és una de les forces que pugen i que caldrà seguir de prop, doncs el seu posicionament radical no és la millor plataforma per atraure masses, i per això el mèrit que significaria l'increment que li augura el sondeig d'aquest diumenge. Continuarem especulant.