diumenge, 24 de juny del 2012

Guia moral per a polítics

Amb aquest títol La Vanguardia informava de la redacció d'un codi ètic per a la classe dirigent, a càrrec de diferents professors d'ètica i politòlegs d'universitats catalanes. Diu que l'encàrrec va venir de la mà del president Pujol, preocupat pel desprestigi de la classe política.
Ho diem molts i ho hem comentat mil vegades. El desprestigi ve sovint per les males arts d'uns quants, per les picabaralles entre partits, i per la facilitat amb què es pot posar en dubte la feina dels altres. Però és cert que hi ha un conjunt d'actituds que afavoreixen el descrèdit.
Segons s'ha transcendit de la notícia, els principis bàsics de l'activitat política són l'honradesa, la justícia, la professionalitat, el respecte, la responsabilitat, el servei i la transparència. Si fem memòria de moltes de les queixes que hem anat escrivint fins ara, totes elles eren motivades per la manca d'almenys un d'aquests principis. Es parla molt de transparència, però també d'honradesa, esperit de servei i responsabilitat. Faltar a algun d'aquest principis és tirar per terra la credibilitat dels polítics, i un perjudici al sistema democràtic.
Passejant riera avall amb un vilatà, em comentava que hi havia moltes persones que s'atrevien a presentar-se com a regidors del seu poble, sense que ningú valorés la seva capacitat per exercir amb responsabilitat i eficiència. I és cert. A diferència de pràcticament tota la resta, en què es necessita un perfil, uns estudis, una experiència professional, en política no cal cap mèrit. És per això que encara pren més rellevància la consideració dels principis bàsics abans esmentats.
No sé quin cas es farà al treball dels professors d'ètica referits, ni l'abast que pot suposar, però si més no hauria de servir per reflexionar sobre la situació de la política i els seus protagonistes, i valorar la importància de corregir allò que des de fa temps estem fent malament. Ens queixem molt de la pèrdua de valors de la nostra societat, i en aquest cas parlaríem de la renúncia als principis bàsics de l'ofici de polític. Si aconseguíssim bons professionals i respectuosos d'aquests principis, segur que la política faria un gir que beneficiaria la nostra societat, prou castigada i decebuda amb els líders que té al davant.