dijous, 9 de juliol del 2009

Castell de focs i punt i seguit

És el post 1.400 d'aquest blog i el dedico a la Festa Major d'Arenys de Mar, al nostre patró Sant Zenon, i al castell de focs que acabem de contemplar.
No sé si és l'esperit comercial o la tradició de molts anys el que fa que a la nostra vila les festes es celebrin en horari de vespre-nit, la qual cosa permet que els arenyencs que treballem fora de la vila puguem treballar el mateix dia de la Festa Major, sense perdre'ns la festa.
El dia 9 de juliol és el dia del Sant patró i el dia del castell de focs que aplega veïns i veïnes dels pobles del costat amb la voluntat de gaudir de l'esclat de petards i colors, i també posar-hi nota; valorar si són millors que l'any anterior, si han durat més o menys estona.
Si ho vols, hi ha molts actes que pots prescindir-ne, però deixar d'anar al castell de focs, és com perdre't l'essència de la Festa Major. Les Completes, per als més identificats a la vila, i el Castell de focs, amb més abast, són dos actes puntals i identificatius de la festa.
I l'ofici, amb la presència en un lloc reservat de les autoritats municipals i els membres del Consell Parroquial, dispara un seguit de preguntes que costa de respondre, per por a trobar una resposta que no et convenç o no t'agrada...
L'ofici d'aquest any l'ha presidit el senyor bisbe, en la seva primera visita oficial a la vila, la darrera del bisbat del Girona, i ha mencionat més d'un cop la presència del Consistori... m'ha passat pel cap la Cúria romana, la Conferència Episcopal, la representació dels bisbes catalans al muntatge organitzat per monsenyor Rouco, ara fa pocs dies... Tot plegat difícil de separar, d'entendre...
El bisbe ha signat el llibre de visites de l'Ajuntament; un llibre que va estrenar el president Pujol, i compta entre els autors dels escrits, amb Salvador Espriu, a qui l'alcalde acostuma a referir-s'hi.
A diferència de Vic en què el castell de focs tanca els actes de la Festa Major, aquí a Arenys representa un punt i seguit, que enguany arribarà fins a diumenge, la vigília de les meves vacances.