diumenge, 19 de juliol del 2009

Ara, el finançament per als ajuntaments

Avui l'alcalde de Barcelona reclamava la millora del finançament dels ajuntaments, i comentava que si bé fins ara l'Estat ha procurat unes ajudes per a inversions (les conegudes FEIL - Fons Estatal d'Inversió Local), ara toca l'ajuda per a la despesa corrent, allò que fa funcionar el dia a dia l'administració. Perquè ja podem invertir en equipaments, per exemple, si després no tenim els diners per fer-los funcionar.
Els ajuntaments no reclamem ajudes, sinó un finançament just d'acord amb els serveis que estem prestant a la ciutadania. Fa massa temps que ho reclamem, i tot i que em consta que la Federació de Municipis i també l'Associació Catalana de Municipis hi estan treballant, reclamaria més compromís per part de tots els municipis, a partir de mocions presentades als respectius plens municipals, per aconseguir els diners que ens fan falta per poder donar el millor servei, sense la necessitat d'haver d'incrementar els impostos i taxes contributives.
Imagineu què passaria si en un moment determinat tots els ajuntaments decidíssim deixar de donar el servei que no ens correspon per llei? El problema seria d'aconseguir que la ciutadania ho entengués, ja que seria la directament perjudicada. Imagineu per uns moments tot allò que caldria fer a Arenys i que no es pot fer per manca de recursos. Si allò que és competència d'altres institucions, no s'està fent (desviament de l'antiga B-511, passeig marítim fins a Canet, i fins a la Musclera, pas subterrani a les vies de RENFE...), què podem esperar de temes que estan en l'àmbit local, però que no és de la nostra competència?
Crec que les declaracions d'Hereu són interessants, però el perill és que ens quedem en això, en una simple declaració, i que l'administració de l'Estat, i de la Generalitat, no facin els deures. Estem contents (o no) de les gestions del conseller Castells per al finançament de Catalunya, però què farà per al finançament dels ajuntaments?
No ens adormim, perquè l'any 2010 pot ser dramàtic. Si ara hi ha ajuntaments veïns que ja estan en números vermells, si no canvien les coses, caldrà treballar de valent per no caure en la mateixa situació. Ara han caigut els més desmanegats i que treballaven més de cara a la galeria, però pot arribar el dia que els ajuntaments que han fet un treball seriós, també tinguin problemes de tresoreria. Cal fer un pas més, tots els ajuntaments!