dimecres, 4 de març del 2009

Sempre amb la veritat per davant

S'equivoquen o volen confondre? Una vegada més, després d'unes eleccions i un cop coneguts els resultats, es torna a tergiversar la normativa i tirar cap a casa. Ha passat ara amb les eleccions autonòmiques basques; va passar a les eleccions autonòmiques catalanes, i també a les municipals arenyenques. No es pot interpretar interessadament les lleis electorals ni el sistema democràtic vigent, i crec que és fàcil d'entendre.
Qui ha guanyat les eleccions basques? El PNB. Qui va guanyar les eleccions autonòmiques catalanes? CIU. Qui va guanyar les municipals a Arenys de Mar? CIU. Ningú ho pot discutir i qui pretengui dir una altra cosa, mentirà.
D'acord amb el sistema parlamentari al País Basc i a Catalunya, qui ha de governar? El que aconsegueixi la majoria de vots de les respectives cambres. Oi que el nostre sistema polític no preveu unes eleccions presidencialistes? Oi que votem unes llistes electorals perquè ocupin els escons del Parlament o Ple municipal? doncs seran els parlamentaris escollits, o bé regidors i regidores escollides els que elegiran el president del govern català, o l'alcalde del nostre poble.
És bo aquest sistema polític? Seria preferible votar el president o l'alcalde? Cadascú que opini el que li sembli, i que ho justifiqui com cregui millor, però que ningú faci interpretacions equivocades, sota hipòtesis falses.
És per això que quan sento a representants del PNB afirmar que la possibilitat que el nou lehendakari sigui el representant del PSE equivaldria a un "cop institucional", em provoca el més absolut rebuig, i em dol que s'utilitzi la política per interessos partidistes. Una altra cosa és que un pugui pensar que seria més lògic que el partit guanyador formés govern, i fins i tot cregui que és la millor solució per a la ciutadania, però convé tenir i dir clarament, que es tracta d'un posicionament i manera de pensar, però en cap cas estem parlant de drets o injustícies, i encara menys de cops contra la legalitat i les institucions.