dimarts, 30 de gener del 2007

Promoció econòmica a Arenys de Mar

Avui sortia la notícia de l’edició, per part de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, d’un estudi sobre els 10 anys de l’àrea de Promoció Econòmica. La mateixa informació anunciava la primera reunió del Consell de Promoció Econòmica, per aquest proper dilluns. Una Comissió que es va aprovar a primers de l’any 2006, però que la designació dels seus membres no es va fer fins al Ple Municipal de novembre, i ara es convoca la primera reunió. Una mostra de com han anat les coses de la casa gran, governada per CIU+PP.

El regidor de Promoció Econòmica, que també ho és de Comunicació, és el flamant diputat al Parlament de Catalunya, en Benet Maimí, a qui aprecio, però no comparteixo el seu optimisme, ni pel funcionament oficiós, com diu ell, de la Comissió, ni pels resultats que aparentment s’observen a la població.
Tinc ganes de conèixer els resultats de l’estudi, per poder rectificar la meva opinió, si realment són bons. És cert que Benet Maimí ha apostat des de sempre per l’Escola Taller, i s’ha de reconèixer que és un bon projecte, que permet formar bons tècnics. El problema, però, és que a Arenys no hi queda indústria, perquè han plegat les antigues i no n’han vingut de noves. Tampoc ens queda comerç. S’han anat tancant les botigues de sempre i no n’han sortit de noves. La plaça del Mercat l’han anat deixant morir, i ara fa pena. Tampoc en turisme s’ha fet res per potenciar-lo, limitant-se a obrir una oficina, mig amagada, i esdeveniments com el Calamarenys, que han obtingut un cert renom, no té clara la seva continuïtat.
L’alcalde ens deia fa pocs dies, que hi havia un flux important de persones que s’acostaven a Arenys per motiu del treball, gairebé equiparable a les xifres dels que treballem fora de la vila. La pesca, la poca indústria que queda, i la construcció, probablement capten aquesta mà d’obra. Arenys ha convertit la Riera en una concentració d’entitats bancàries i immobiliàries, i quan decideixin convertir-la en peatonal, ja no hi haurà comerciants implicats, el nostre centre comercial s’haurà desplaçat a Mataró, o directament a Barcelona.
Aquella possible subcomarca amb capital Arenys de Mar, amb un poder d’atracció de les poblacions veïnes, s’ha esfumat, i hem perdut el referent comarcal, que en certs temes havien arribat a eclipsar la capital del Maresme. Els governants que prenguin el relleu el mes de maig, ho tindran magre per posar Arenys al mapa, però valdrà la pena que ho intentin, i trenquin aquesta inèrcia destructiva dels nostres anhels.