dijous, 4 de gener del 2007

Benestar Social i Família a Nocturn

Arribo de Ràdio Arenys de realitzar el primer programa sobre Benestar Social i Família, el tema que tractaré tots els dijous de gener. Avui han vingut la regidora de l’Ajuntament d’Arenys, la Laura Dias, acompanyada de la Núria Hidalgo, educadora social, i la Cristina Cabot, treballadora social.
Ho deia al començament del programa, que Benestar Social està de moda, perquè: el mes de novembre el Congrés de Diputats va aprovar la Llei de Dependència, que va entrar en vigor aquest dia 1 de gener; el mes de desembre, el govern de la Generalitat va aprovar el projecte de Llei de Serveis Socials, que d’alguna manera regularà l’aplicació de la Llei de Dependència a Catalunya; a Arenys de Mar ha començat a funcionar el Centre de Dia del Geriàtric Municipal, i la regidora va ser nomenada en el Ple Municipal de la setmana passada, tot i que fa un parell de legislatures ja havia dirigit el Servei.
És bo que temes socials siguin notícia perquè la problemàtica social existeix, encara que a vegades la vulguem amagar, i cal afrontar-la de dret. Cada vegada vivim més anys, però la qualitat de vida no pot minvar, i això s’ha de preveure i solucionar abans no sigui massa tard. Dedicaré el darrer programa a parlar més a fons de les dues lleis esmentades, però d’entrada cal dir que és un pas endavant important. També és cert que una cosa és el text de la llei i l’altra la seva aplicació. Esperem i desitgem que no hi hagi problemes i que no es quedi en un simple llistat de bones intencions.
En l’acord de l’Entesa – l’equivalent a l’acord del Tinell del Tripartit en aquesta legislatura – ja es parla de polítiques d’acció social i comunitària, i es marquen com objectius la universalització dels serveis socials; l’adaptació de l’estructura, la dels seus serveis i prestacions socials, d’acord al nou model i realitat social; més suport a les famílies, i protecció dels infants; la cohesió social; la qualitat de vida de les persones i la seva lliure decisió; el treball en xarxa, i l’enfortiment de l’autonomia i participació activa de la gent gran.
Hi ha moltes actuacions a fer, algunes d’elles molt concretes i factibles, d’altres són més ambigües i difícils d’assolir, però considero que s’han de dedicar esforços per avançar en aquest camp, ja que tothom recorda haver sentit a parlar de la “societat del benestar”, però al marge de les discussions que hi ha sobre la seva bondat, sovint ens oblidem que el benestar no pot ser patrimoni només d’uns quants, i per tant es fa necessari incloure-hi el més gran nombre de persones, pensant que no sempre és problema únicament econòmic, sinó que també hi ha persones amb recursos que necessita del treball del sector social i familiar.
Ha estat un programa de ràdio interessant, perquè les persones convidades s’ho creuen de veritat. Penso que aquesta serà la tònica de tots els programes del mes, perquè qui treballa en aquesta àrea, sigui professional remunerat o voluntariat, ho fa estimant, i això és el que compta, quan es tracta de treballar amb i per a les persones, i encara més quan aquestes et necessiten.
Si voleu escoltar el programa, ho podeu fer per internet, a Ràdio Arenys, el diumenge vinent de 10 a 11 de la nit, i dijous, el segon programa, amb en Joan Arenas i en Manel Pou.