dissabte, 13 de gener del 2007

El POUM a Debat i Tertúlia

Ahir la nit vàrem trobar-nos el Grup de Debat i Tertúlia d’Arenys de Mar per parlar de la proposta del Pla d’Ordenació Urbana Municipal d’Arenys, que es va aprovar inicialment en el Ple del mes de desembre. No es tractava d’un acte amb publicitat al carrer, sinó més de caire familiar, però amb les portes obertes. A l’acte hi vàrem convidar a tots els grups municipals d’aquest mandat, però finalment només varen poder assistir-hi en Ramon Vinyes, del PSC, i en Vicenç Martí, d’ICV. El portaveu d’ERC i exalcalde, Joaquim Ponsarnau, m’havia telefonat per excusar l’assistència del seu grup, atès que els tres regidors que han portat el tema, tenien compromisos que no podien defugir.
Al web de la nostra entitat hi he penjat un petit resum de com va anar la xerrada, i per tant no ho repetiré aquí, però si que m’agradaria comentar un aspecte que em resulta interessant i preocupant al mateix temps. Em refereixo a la capacitat de comunicació entre les persones que exerceixen un càrrec polític i els altres vilatans.
Passa en molts àmbits, sobretot els més tècnics, que es desenvolupa un diàleg cada vegada menys comprensible per a les altres persones. Sovint no entenem els polítics, perquè s’esforcen poc en fer-se entendre. No diré que això sigui la causa del creixent distanciament, però de ben segur que hi ajuda.
Ahir al debat, l’intercanvi d’opinions entre els dos ponents, en algun moment, resultava una mica difícil de seguir, i ens obligava a fer-los parar i explicar més detingudament el que discutien. No varen acabar de posar-se d’acord en quin Pla era millor, ni en què es perdia amb l’aprovació de la proposta que es presenta a exposició pública.
Hi havia, al meu entendre, dues posicions diferenciades, al marge de qui tenia raó o no. Per una banda en Ramon Vinyes, alcaldable del PSC, valorava molt l’esforç del consens i el fet d’haver sacrificat el seu propi Pla, per aprovar-ne un que millorava, al seu entendre, el que presentava CIU, que té el govern junt amb el PP. Per l’altra banda, en Vicenç Martí, que va ser substituït com a regidor d’ICV, molt al principi d’aquest mandat, anava molt a fons en el contingut del Pla i, probablement pel fet d’haver estat regidor d’Urbanisme a l’altre mandat, li dolia no haver aconseguit uns millors resultats, més atrevits, però beneficiosos per al poble.
Jo crec que la discussió era interessant, i desitjaria que sempre es mogués en aquests paràmetres, per evitar situacions desagradables com les que hem viscut a Arenys durant el present mandat.
Ara caldrà veure el projecte – avui el govern municipal anunciava l’exposició prevista i també dues sessions informatives per presentar el POUM i el Pla Especial del Port – i estarem atents a les possibles al·legacions contra el projecte i la manera que es resolen. Per altra banda, cal recordar que qui l’ha d’acabar aprovant definitivament és la Generalitat, i no sé si hi haurà algun problema d’inconsistència, com podria ser la famosa franja dels 500 metres de la línia del mar.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Òndia, he entrat pensant que era el POUM d'en Nin!!! Massa sigles, al món on vivim, es fa difícil no repetir.

Anònim ha dit...

Hola Xavier.

Encara que per ara no forma part d'un grup municipal, en Xavier Bertran, secretari constituent del VIA també hi va assistir.

Fins aVIAt

Lluís Blanchar

Anònim ha dit...

Doncs. mira, em sembla be el teu bloc. A Vallromanes (Vallès Oriental) també disctim el nostre POUM a http://poumvallromanes.blog.com/ que us vagi bé