diumenge, 31 de desembre del 2006

Una passejada pel Pressupost 2007

He volgut fer l’exercici de comparar el pressupost inicial dels anys 2006 i 2007, per esbrinar quins eren els canvis més remarcables, i ho he fet d’acord amb la classificació orgànica, és a dir, tenint en compte les regidories. S’ha de dir, però, que el pressupost amb què s’inicia l’exercici rep diferents modificacions al llarg de l’any, sobretot a Arenys, fins al punt que poden desvirtuar el programa d’actuació municipal prevista, si és que en tenen d’entrada. Malgrat això hi ha algunes coses a tenir en compte.
He comprovat que l’increment que ha experimentat el pressupost municipal és del 18,32%. Això vol dir que tots els orgànics que estan per sota perdran pes específic i els que estiguin per sobre en guanyaran. Dels primers cal destacar Promoció Econòmica, Participació Ciutadana i Medi Ambient que han disminuït en un 33,53%, un 10,42% i un 0,85%, respectivament. També hi ha Alcaldia, Sanitat, Joventut, Comunicació i Seguretat Ciutadana, que augmenten per sota el 10%. Els increments més importants són per a les regidories d’Urbanisme (un 66,11%), Esports (un 43,97%) i Ensenyament (un 31,58%).
Però no ens enganyem, les estadístiques poden amagar grans realitats, com és el cas de Participació Ciutadana, ja que la disminució del 10,42% representa 1.250 euros de menys. El que passa és que es tracta de la regidoria amb menys pressupost, i representa el 0,07% del pressupost total de despeses. Urbanisme, en canvi, representa el 15,30%, però descobrim una altra cosa i és que l’increment més gran és al capítol d’inversions, que passa de 565.085 a 1.469.562,52 euros, o sigui un increment del 160,06%. Si no tinguéssim en compte les inversions, el seu pressupost s’hauria incrementat en un 7,52%. Llavors miro l’increment del Pressupost sense tenir en compte les inversions, i se situa al 10,44%. També podríem parlar en detall d’Esports i veuríem que hi té molt a veure l’increment de les aportacions per a inversions: camp de gespa artificial, vestidors...
Ja us ho deia que les estadístiques... a més, també cal tenir en compte que les despeses de personal administratiu estan incorporades en partides d’Hisenda i Règim Interior, per la qual cosa no es contempla la seva repercussió a les altres regidories. Si volguéssim fer un estudi de costos caldria imputar la part que els correspon.
Bé!, per ser final d’any tinc la impressió que us he marejat una mica i no sé si haurà estat prou clar. És llavors quan recordo que sempre estic demanant al govern municipal, que les xifres que dóna, les acompanyi amb el Programa de govern per aquell any i d’aquesta manera quedaria molt més clar què es destina a cada cosa; com a mínim la previsió que se’n fa. Sembla, però que demanar això a Arenys és demanar massa, encara que tinc l’esperança que arribarà un dia que podrà ser realitat.

Que tingueu tots un Molt Bon Any!