dissabte, 10 de novembre del 2012

Molts polítics creuen que som tontos

Aquesta democràcia s'ha convertit en l'exercici del menyspreu de la classe política cap a la ciutadania a qui diuen representar i defensar. Ens tracten d'imbècils a qui poden enganyar. Potser si mirem el programa televisiu APM podem arribar a concloure que potser sí que som tontos, però jo vull pensar que el programa no és el reflex de la societat, sinó una mostra irrellevant. Vull pensar-ho.
No només en campanya electoral, però en aquestes circumstàncies tot s'accentua. Els discursos que fan la majoria de partits són un atac a la intel·ligència. La senyora Camacho és qui supera tothom. La catalanització dels cognoms és l'estupidesa més grossa que podíem haver escoltat en campanya electoral. Una estupidesa que només explica el nivell de qui la proclama. La senyora Camacho és un perill públic i s'hauria de jutjar per injúries i per espantar la població.
El senyor Rajoy no queda curt, i el senyor Navarro fa el que pot, i no s'adona que cada vegada que obre la boca disminueixen els vots socialistes. Diu Navarro que el senyor Rajoy ha estat una fàbrica d'independentistes, i crec que té raó. La llàstima és que el senyor Navarro no s'adona que ell també ha enviat molts votants socialistes a prendre altres opcions, fins i tot convergents.
No tots els partits han fet els deures, i el que no pot ser és que culpin els altres perquè els han sabut fer. Les enquestes diuen que ICV es manté, quan per discurs social i també catalanista es podia endur tos els vots dels socialistes decebuts. No m'explico que el PSC pugui perdre deu o dotze escons i que ICV no en guanyi ni un. Potser és un error de les enquestes, però val la pena que es posin les piles. Potser ja és massa tard.
Els electors premien els discursos clars, però argumentats i amb una base seriosa i contrastable. Serà que molts partits no ho garanteixen, que estiguem parlant d'una majoria absoluta? L'esquerra catalana que fins ara liderava el PSC no tindrà successor? Estarem construint un nou estat de dretes quan la història ens ha definit com una nació d'esquerra? Què estem fent malament?